KRAFT

– Sats heller på kullkraftrensing

Ole K. Helgesen
18. apr. 2007 - 07:09

– Vårt CO2-prosjekt på Husnes får betydelig mindre oppmerksomhet enn det fortjener. Etter at vi presenterte planene våre, har det vært veldig lite dialog med myndighetene, sier Henrik Fleischer, administrerende direktør i Sargas.

Han mener bestemt at politikerne burde rette blikket mot CO 2-rensing av kullkraft.

– Vår løsning er kommersiell, i motsetning til de prosjektene som får mest oppmerksomhet - hvor det snakkes om kostnader på 700 kroner per tonn renset CO 2.– Andre har strevd i mange år

Fleischer er skeptisk til at Norge vil komme i front på CO 2-rensing av gasskraft. – Hvordan skal et norsk miljø klare å finne løsninger på de samme problemene som mange store internasjonale selskaper har strevd med i mange år? Det er selvsagt flott hvis man lykkes, understreker han.

Direktøren tror det kan bli vanskelig å få resten av verden til å rense gasskraftverk før de renser kullkraftverkene. – I Tyskland alene planlegges det 25 000 MW kullkraft. Dette tilsvarer hele 50 Kårstø-anlegg, understreker han.– Sikrer arbeidsplasser

Sargas har gått sammen med industriselskapene Tinfos, Søral og Eramet for å få på plass et kullkraftverk ved smelteverket Sørdal på Husnes.

Ifølge Sargas vil kraftverket, med en årlig produksjon på 3.000 GWh, sikre mange norske industriarbeidsplasser innen produksjon av aluminium, jernlegeringer, titanslagg og manganlegeringer.

Sargas-kraftverket skiller seg sterkt fra andre mer tradisjonelle løsninger. Det brukes en trykksatt kjele i kombinasjon med en turbin. Kompressordelen i denne turbinen hever trykket i kjelen til 16 bar.

Med høyt trykk på røykgassen, er det enklere å fange CO 2 på grunn av det høyere partielle trykket på CO 2 i røykgassen. Ifølge Sargas kan en eventuell byggebeslutning fattes i første halvår av 2008, med ferdigstillelse og produksjonsstart i 2011.

I skyggen av månelandingen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.