KLIMA

Satellittkutt gir klimahull

Amerikanske klimaforskere klager over at de må motta data fra samme satelitter som værmelderne.
Amerikanske klimaforskere klager over at de må motta data fra samme satelitter som værmelderne. Bilde: NASA
Stein Jarle Olsen
23. juli 2008 - 07:10

Amerikanske myndigheter bestemte seg i 1994 for å erstatte de separate vær- og klimasatellittene sine med satellitter som kunne dekke begge områdene.

Overskridelser

Det såkalte "National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System" skulle spare myndighetene store penger, men i slutten av 2005 var budsjettoverskridelsene allerede 25 % over de planlagte 6,5 milliardene dollar, altså over 30 milliarder kroner.

Dette gjorde at det ble innført heftige budsjettkutt: To av de seks planlagte satellittene ble skrinlagt, og tidsrammen for utskytelse ble utsatt tmed fem år, fra 2008 til 2013.

Store hull

Kuttene rammer klimaforskerne hardest, skriver New Scientist. Om de eksisterende instrumentene, som nå begynner å bli gamle, feiler, vil det skape store hull i datainnsamlingen når det gjelder blant annet havtemperaturer, den hydrologiske syklusen og sjøismengder.

Ifølge en rapport fra det amerikanske Forskningsrådet, var sammenslåingen av vær- og klimadataene dødfødt allerede fra starten av, siden værmeldinger og klimaforskning er to vidt forskjellige ting, med ditto forskjellige behov.

Mangler planer

Nå vil klimaforskerne ha separate satellitter igjen.

Forskningsrådets leder Antonio Busalacchi sier til New Scientist at det bør opprettes et statlig klimaapparat for innsamling av data, noe det amerikanske senatet nå behandler.

Årets statsbudsjett ga imidlertid klimaforskerne litt mer midler å rutte med, men ulike instanser har allerede advart mot at det mangler langtidsplaner for klimaforskningen i USA.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.