ROMFART

Satellittarbeid for 60 millioner

Tegning av Alphasat-satellitten, som Astrium skal bygge med utstyr fra Norspace.
Tegning av Alphasat-satellitten, som Astrium skal bygge med utstyr fra Norspace. Bilde: ESA
Trond Gram
6. aug. 2008 - 13:12

To kommunikasjonssatellitter skal utstyres med frekvensomformere fra Norspace i Horten.

Selskapet skal levere utstyr til den europeiske kommunikasjonssatellitten Alphasat, som er en av verdens største telekommunikasjonssatellitter, og en ny russisk Express-satellitt. Verdien på kontraktene er 60 millioner kroner.

– Viktige kontrakter

– Dette er viktige kontrakter for oss. Hovedtyngden av arbeidet kommer i 2009, men vi har allerede startet noe utviklingsarbeid, forteller Sverre Bisgaard, administrerende direktør i Norspace til Teknisk Ukeblad.

Frekvensomformere binder sammen satellittene med bakkestasjoner og mobiltelefonbrukere. Inne i disse omformerne sitter teknologi som Norspace er spesielt kjent for, nemlig overflatebølgefiltre.

Produksjon og leveranse vil stort sett foregå i 2009. Det er romfartsgiganten EADS Astrium som bygger begge satellittene. Alphasat-satellitten bygges på oppdrag fra ESA, og Norspace har opsjon på flere leveranser.

Kan levere mer

Selskapet har, ifølge romsenter.no, produsert 14.000 slike filtre opp gjennom årene, 8.000 befinner seg i dag i bane rundt jorda om bord i flere enn 130 romfartøyer.

Siden både Alphasat og Express er telekommunikasjonssatellitter, kan Norspace bygge tilnærmet likt utstyr til begge, og kan jobbe parallelt med prosjektene.

– Begge kontraktene inneholder dessuten opsjon på flere leveranser, sier Norspace-sjefen videre.

1/3 av omsetningen

Selskapet er en videreføring av Alcatels romvirksomhet i Norge, ble startet opp i 2003 og omsatte i fjor for 123 millioner kroner. De to nye kontraktene med Astrium på 60 millioner kroner er dermed betydelige for Hortens-bedriften.

– Det vil utgjøre rundt en tredjedel av omsetningen vår de neste to årene, forteller Bisgaard.

Les mer om: