ROMFART

Satellitt-selskap bøtelagt for å ikke rydde eget romskrot

Boten begrunnes med risiko for at romskrotet kan krasje med andre satellitter som kretser rundt jorden i den nåværende høyden.

Den internasjonale romstasjonen (ISS) må foreta manøvre for å unngå kollisjon med romskrot.
Den internasjonale romstasjonen (ISS) må foreta manøvre for å unngå kollisjon med romskrot. Bilde: European Space Agency
4. okt. 2023 - 09:11

Den amerikanske regjeringen har servert dets første bot noensinne for å forlate «space junk» i bane rundt jorden.

Det er den amerikanske tv-leverandøren, Dish Network, som nylig måtte erkjenne seg skyldig i å ikke håndtere deponering av en av selskapets eldre rom-satellitter.

«Space junk» eller romskrot, består av gamle satellitter, deler fra romfartøy, og annet tek-utstyr. 

Selskapet ble ilagt en på bot på 150.000 dollar, tilsvarende 1,6 millioner norske kroner, for å ikke flytte en gammel satellitt langt nok unna jorden, skriver BBC

Skisse av servicebygg på Hauklandsstranda.
Les også

Se arkitekttegningene: Fem nye attraksjoner langs populære turistveier

Risiko for andre

Federal Communications Commission, FCC, som autoriserer rombaserte telekomtjenester, har etterforsket selskapet over tid, som resulterte i boten og en «innrømmelse av ansvar» fra selskapet. 

Illustrasjonsbilde av romskrot i bane rundt jorden. (Romskrotet er ikke skalert i forhold til jorden). <i>Bilde:  European Space Agency</i>
Illustrasjonsbilde av romskrot i bane rundt jorden. (Romskrotet er ikke skalert i forhold til jorden). Bilde:  European Space Agency

Boten begrunnes med at Dish-satellitten utgjorde en potensiell risiko for andre satellitter som kretser rundt jorden i den nåværende høyden.

– Dette markerer den første håndhevelsen fra kommisjonen for romavfall, som har trappet opp sin satellittpolitiske innsats, uttalte FCC i en pressemelding.

Drivstoffmangel

Dish har uttalt at den aktuelle satellitten var et eldre romfartøy fra 2002, som de hevder var eksplisitt unntatt fra FCCs krav om minimumsbane for avhending.

FCC godkjente deponerings-planer for satellitten tilbake i 2012. Da ble selskapet pålagt å flytte satellitten 186 miles, om lag 300 kilometer, vekk fra jorden. Satellitten gikk derimot tom for drivstoff i 2022, kun 76 miles eller rundt 122 kilometer, unna moder jord.

Vis mer

Dish sa også at påstander om at satellitten «utgjør sikkerhetsproblemer i kretsløpsrester» ikke stemmer, og at selskapet har en «lang merittliste med å fly en stor satellittflåte på en sikker måte og tar sitt ansvar som FCC-lisensinnehaver på alvor.»

Boten på 150.000 dollar utgjør en liten del av selskapets samlede inntekter, som var på 16,7 milliarder dollar i 2022, skriver BBC.

Denne flyplassroboten er i sin helhet designet og utviklet av selskaper i Envirex Group, fra mekanisk design og ned til kretskortnivå.
Les også

Begynte på havbunnen – nå lager de flyplass-robot og satellitter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.