MILJØ

Satellitt avslører drivhuseffekt

Den amerikanske fly- og romfartsorganisasjonen NASA har godkjent et MIT-ledet (Massachusetts Institute of Technology) prosjekt som skal måle jordas bakkefuktighet fra satellitten Hydros.

- Poenget er kontinuerlig å undersøke bakgrunnen for og effektene av global oppvarming og å forbedre verdens værvarsling. Det sier MIT-professor Dara Entekhabi.

Akkurat denne type måling har vært fraværende, i et batteri av målinger og teorier - nedbørsmåling, atmosfærekjemi, luftfuktighet og -temperatur.

Bakkens fuktighet har aldri vært vitenskaplig målt. Det har vært altfor dyrt å sende ekspedisjoner jorda rundt og foreta vitenskaplige målinger av jordsmonnets fuktighet.

Ved å overvåke fuktigheten, kan forskerne kalkulere evaporeringen - avdampingsprosessen som kobler sammen vann, energi og karbonsyklus. Dermed får de for første gang en bredere forståelse av problemet og utfordringene.

Det viktige er ifølge prof. Entekhabi, at man ved å måle fuktigheten for første gang får et totalbilde av vannets syklus, en syklus som påvirker vær og klima ved å styre avdampingen.

Satellitten Hydros sendes opp i jord-nær bane i desember 2009. Reflektorantennen (samme teknikk som for mobiltelefonistasjoner) veier mindre enn 20 kilo.

Instrumentpakken inneholder en radar og et radiometer, begge arbeider med frekvens 1,4 GHz. Antennen skal rotere med femten omdreininger i minuttet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.