MOTOR

SAS ukjent med japansk flyforbud

Et Dash 8-fly fra SAS måtte nødlande i Danmark etter feil med landingshjulene på høyre side 9. september. Få dager senere skjedde akkurat det samme i Litauen.
Et Dash 8-fly fra SAS måtte nødlande i Danmark etter feil med landingshjulene på høyre side 9. september. Få dager senere skjedde akkurat det samme i Litauen. Bilde: Marcin Jagodzinski

Det danske luftfartstilsynet visste ingenting om at Dash-8 Q400 hadde vært innblandet i ulykker i utlandet, og satt på bakken i Japan allerede i vår.

Visste ingenting

I utgangspunktet skal et internasjonalt system sikre at alle registrerte tekniske problemer på et fly samles hos fabrikanten, som i dette tilfellet er Bombardier.

Når produsenten får beskjed om en ulykke med et av sine fly, skal de gi beskjeden videre til de nasjonale myndighetene i samtlige land hvor flytypen brukes. Det er et sted i denne informasjonsflyten det må ha skjedd en feil, for det danske luftfartstilsynet hadde ingen opplysninger om internasjonale erfaringer med flytypen før ulykken tidligere denne måneden.

– Det er svært uheldig. Det får meg til å lure på om systemet overhodet virker, sier Bjarne Laustsen i det danske folketinget til Ingeniøren.

Vil fjerne taushetsplikt

Ifølge Ingeniøren har det vært sju hendelser med Q400-fly som har blitt klassifisert som havari i Danmark fra 2000 til 2004. Hendelser som ikke har medført en havarirapport, er imidlertid underlagt taushetsplikt.

– Det er jo tydelig at det har vært mer enn sju problematiske hendelser med denne flytypen, og den statistikken mener jeg ikke burde være taushetsbelagt. Alle har rett til å vite det, sier Laustsen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.