DATATELE

SAS Norge får bruke biometri

Nå kan du snart sjekke inn bagasjen med et fingertrykk .
Nå kan du snart sjekke inn bagasjen med et fingertrykk . Bilde: Truls Tunmo
23. mai 2007 - 16:14


Oslo (NTB-Geir Lillesund): Systemet skal dekke to formål – raskere passasjerflyt ved innsjekking på flyplassene, og smidig, frivillig personkontroll ved at en finger settes inn i en avtrykksleser som igjen mater fingermønsteret inn i en database.

– Fingeravtrykksleserne skal tas i bruk på norske flyplasser så raskt som praktisk mulig, opplyser informasjonssjef i SAS Norge, Thomas Midteide.

SAS-passasjerer i Sverige hatt dette valget lenge. Her har 98 prosent av de reisende frivillig valgt å bruke fingeravtrykksleser når bagasje skal sjekkes inn.

Kontrollere samstemmighet

Myndighetene i Norge har pålagt flyselskapene å kontrollere alle som skal sjekke inn bagasje. SAS skal ikke sjekke den reisendes identitet, men å påse at det er samstemmighet mellom innsjekket passasjer og innsjekket bagasje.

Det er lenge siden SAS i Norge leverte den første søknaden om å få benytte biometri, men Datatilsynet har hittil vært avvisende til søknaden. Nye opplysninger er imidlertid fremkommet, og tilsynet vedtok å ta SAS’ søknad opp til ny behandling.

Fortsatt vil de reisende ha mulighet til å fremlegge legitimasjon på den «gamle» måten ved innsjekk av bagasje, sier Midteide.

To kontroller

Personen som ønsker å bruke biometri ved innsjekking av bagasje, vil få sin finger biometrisk fotografert to ganger – først ved innsjekking og deretter ved utgangen til flyet.

Bildet som blir tatt ved utgangen, sammenlignes utelukkende med det bilde som ble tatt av fingerens mønster da passasjeren leverte sin bagasje. Når reisen er avsluttet, slettes ifølge Thomas Midteide hele filen med bilde av fingeren. Det vil ikke bli lagret i noe register.

– Snart kan reisende fra norske flyplasser bruke fingeren som identifikasjon når han eller hun skal sende sin bagasje. Enkelt, sikkert og frivillig, mener Midteide. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.