ENERGI

Sande Paper Mill kan gjenåpne

Sande Paper Mill AS mener å ha funnet ut hvordan utslippene skal begrenses, og ønsker syv ukers prøvedrift fra januar neste år. Statens forurensningstilsyn (SFT) har ikke innvendinger mot det planlagte prøveprogrammet, dersom driften lar seg gjennomføre innenfor nåværende utslippsgrenser, opplyser SFT.

Måleresultatet som førte til at forbrenningsanlegget ved Sande-bedriften ble stoppet i mai, viste dioksinutslipp på 43 nanogram per kubikkmeter luft. Bedriftens utslippsgrense for dioksiner er på 2 nanogram.

SFT gir ikke dispensasjon fra gjeldende utslippsgrense på 2 nanogram i prøveperioden som skal starte opp tidligst i januar 2001. Sande Paper Mill må sørge for at utslippsgrensene overholdes. Bedriften har planlagt å gjennomføre et måleprogram fire ganger under den syv uker lange prøveperioden.

Sande Paper Mill ønsket å starte opp forbrenningsanlegget kort tid etter at de meldte om de høye utslippene av dioksiner i mai, mens SFT sa nei fordi årsaksforholdet ikke var tilstrekkelig klarlagt. Bedriften har nå kommet fram til at dioksinutslippet er avhengig av forholdet mellom klor/svovel i brenslet, og at utslippet øker med redusert svovelinnhold i brenslet. Bedriften ønsker nå å teste ut dette ved målinger.

Norge har redusert dioksinutslippene fra ca. 600 gram per år til rundt 22 gram de siste 15 årene, men de skal reduseres vesentlig også i årene framover. I den forbindelse har SFT skriftlig varslet Sande Paper Mill om at utslippsgrensene for dioksiner vil bli skjerpet fra 2 til 0,1 nanogram per kubikkmeter luft. Bedriften opplyser at de planlegger installering av nytt røykgassrenseanlegg som skal tilfredsstille disse kravene fra august 2001, ifølge SFT.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.