MOBIL

Samsungs nye nettbrett har krutt i skjermen

Lanserte flaggskipet Galaxy Tab S i natt.

Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
Marius ValleMarius ValleJournalist
13. juni 2014 - 04:16

NEW YORK: Et knapt døgn etter at Mats Zuccarello og New York Rangers beseiret Los Angeles Kings i den fjerde Stanley Cup-finalen, tok Samsung over rampelyset i Madison Square Garden.

Drøyt 1000 inviterte ble badet i blått, grønt og rødt lys mens slagordet "Tab into color" rullet over skjermen.

Så skulle den store nyheten presenteres.

Teknisk Ukeblad overvar seansen og fikk prøve Tab S etterpå.

Skjermen er stjernen

Nettbrett har etterhvert blitt mer enn bare iPad. Samsung har tatt en bit av kaken med sine Galaxy-brett, ifølge dem selv har de nå 22,6 prosents markedsandel.

I New York viste de i natt frem de nyeste modellene i Galaxy Tab-serien, som de håper skal knipe ytterligere inn på Apples forsprang.

Som da de lanserte Galaxy S5 i februar, var budskapet nok en gang at de har lyttet til brukerne, og fått på plass noen innovasjoner.

Brettet heter Galaxy Tab S, og er en ny serie med 8,4 og 10,5 tommer skjermer. Den store nyheten er at de nå har fått på plass Super AMOLED-skjermer, noe vi ikke har sett siden vi testet Galaxy Tab 7.7 for to år siden. Den måtte de imidlertid trekke etter søksmål fra Apple.

En av grunnene til at de fikk på plass dette er at brettet skal være bedre til å se video med. Samsungs egne undersøkelser viser at folk nå bruker like mye brett-tid på å se video som å surfe på nettet.

Amoled

Skjermen har 16:9-forhold, og oppløsningen 2560 x 1600 piksler. Siden det er en AMOLED-skjerm er det dypere kontrast og mer fargemetning. AMOLED-skjermer benytter dessuten mindre strøm enn LCD-skjermer som Samsung ellers bruker på sine nettbrett.

De har også teknologi kalt Adaptive Display på plass. Denne skal justere bildet ved å skarpe opp tekst når du leser e-bøker eller endre hvitbalansen når du surfer under lysstoffrør.

Utendørssynligheten sies også å være svært god, ikke bare fordi skjermen er lyssterk men også fordi den reflekterer mindre lys og justerer bildet automatisk.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Mer innhold

Galaxy Tab S støtter for øvrig full HD-oppløsning på Netflix og Youtube. For den som leser magasiner kommer en rekke blader som Vogue, GQ, Vanity Fair, National Geographic, Marvel-tegneserier og annet til brettets programvare Papergarden.

Representanter for Marvel, National Geographic og Conde Nast stilte på scenen som sannhetsvitner for å bekrefte hvor fantastisk den nye opplevelsen skulle være.

Videre kommer Galaxy Tab S med «gaver», som tre månder med Marvel-tegneserier, gratis apper, 90 dager gratis tilgang til Google musikkstrømmetjeneste, og annet.

Amerikanske brukere får ellers tilgang til en gratis musikkstrømmetjeneste kalt Milk, som fungerer omtrent som Nokias Mix Radio-tjeneste. Altså kan du ikke plukke sanger som på Spotify, men få automatiske spillelister.

Det nye brettet kommer med «Kids mode», som lar deg overlevere brettet til ungene uten å frykte at de roter seg bort i noe skummelt eller knoter til dine egne innstillinger og apper. Kort sagt har de flyttet en del av funksjonene fra barnebrettet Galaxy Tab 3 Kids til det store brettet.

LES OGSÅ: TEST: Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Samsung nye nettbrett er 6,6 millimeter tykt. De har likevel klart å presse et batteri med 7900 mAh kapasitet inn i 10,5-tommeren og 4900 mAh i 8,4-tommeren.
Samsung nye nettbrett er 6,6 millimeter tykt. De har likevel klart å presse et batteri med 7900 mAh kapasitet inn i 10,5-tommeren og 4900 mAh i 8,4-tommeren. Samsung
De nye brettene er bare 6,6 millimeter tykke, og veier 465 eller 294 gram avhengig av hvilken størrelse du går for.

Designen er ifølge Samsung basert på Galaxy S5, men det har kommet en gullramme på sidene. Brettet fås også i hvitt.

Snakker med mobilen

Vi vet ikke om det var Samsung som spionerte på Apple eller motsatt, men på den nye serien er det en funksjon som lar deg ta imot samtaler fra telefonen din på brettet eller PC-en. Litt som Apples Continuity-filosofi.

LES MER: Dette er nytt i iOS 8

I motsetning til iPad, er det imidlertid mulig å ringe med dette brettet uansett om telefonen din er i nærheten eller ikke, da dette er funksjonalitet som har vært bygget inn i deres nettbrett i mange år.

Det er likevel mulig å speile telefonen din på nettbrettet ved hjelp av den nye versjonen av programvaren Sidesync.

Om telefonen din ligger i et annet rom, kan du bare åpne denne, så kan du bruke telefonen din i et vindu på nettbrettet. Tilkobling skjer via Wi-Fi.

Med unntak av en list av «gull» på sidene, er designen inspirert av telefonen Galaxy S5.
Med unntak av en list av «gull» på sidene, er designen inspirert av telefonen Galaxy S5.

Galaxy S5-funksjoner

Samsung har også puttet inn noen av de beste nyvinningene i Galaxy S5 her, som Wi-Fi med teoretisk 400 Mbps overføringshastighet via 802.11ac MIMO, og «Download Booster» som kombinerer Wi-Fi og LTE for å få høyere hastighet.

Fingeravtrykkleser er også på plass.

Som på Galaxy S5 er det dessverre snakk om en skanner som du må sveipe fingeren over. De har imidlertid gjort det mulig å knytte brukerprofiler til forskjellige fingre. Dermed kan mor og far enkelt logge seg på brettet med sine profiler med et fingersveip (eller to). 

Samsungs DJ Lee sparte ikke på superlativene da han presenterte Galaxy Tab 5. Han la mest vekt på en bedre bildegjengivelse som følge av at de benytter en Amoled-skjerm.
Samsungs DJ Lee sparte ikke på superlativene da han presenterte Galaxy Tab 5. Han la mest vekt på en bedre bildegjengivelse som følge av at de benytter en Amoled-skjerm. Svein-Erik Hole
I alt åtte ulike profiler kan benytte hvert nettbrett med fingeravtrykk-innlogging.

Vi skal ikke dømme fingeravtrykkleseren før vi har prøvd den, men vi kan si såpass at vi håper den fungerer bedre enn på Galaxy S5.

Pulsmåleren har de klart å styre seg for på nettbrettet.

LES OGSÅ: Den beste Galaxy-modellen til nå

Godt spesifisert

Siden dette er et flaggskip-nettbrett, er selvsagt spesifikasjonene av det spreke slaget. LTE-utgaven skal ha en Snapdragon 800-systembrikke med firekjernet Krait 400-prosessor på 2,3 GHz.

Versjonen med kun Wi-Fi skal ha en Exynos 5 Octa med en 1,9 Ghz firekjerneprosessor og en 1,3 GHz firekjerneprosessor under samme tak. Åtte kjerner, med andre ord.

De nye Galaxy Tab S-brettene har Super-AMOLED-skjermer med 2560 x 1600 pikslers oppløsning.
De nye Galaxy Tab S-brettene har Super-AMOLED-skjermer med 2560 x 1600 pikslers oppløsning. Samsung
Alle utgavene kommer med 3 GB arbeidsminne og 16 eller 32 GB lagringsminne i tillegg til minnekortstøtte.

Ellers er det støtte for LTE, 3G og GSM, Wi-Fi, Bluetooth, GPS og alt annet du kan forvente å finne på et moderne nettbrett. Kameraet har 8 megapikslers oppløsning.

Batteriet er også relativt kraftig. 8,4-tommeren har en kapasitet på 4900 mAh, mens 10,5-tommeren har 7900 mAh.

Prisene er oppgitt til 5300 kroner for 10,5 tommer med 4G, og 4390 kroner med kun Wi-Fi. 8,4 tommer koster 4400 kroner med 4G og 3500 kroner med Wi-Fi. Begge variantene kommer i butikk 4. juli.

Et spesialdesignet bluetooth-tastatur er tilleggsutstyr, akkurat som et cover som ligner veldig på Apple sine, og tillater lesning i ulike vinkler.

Med SideSync 3.0 kan du speile telefonskjermen på nettbrettet, og dermed fortsette å bruke den selv om den ligger i et annet rom.
Med SideSync 3.0 kan du speile telefonskjermen på nettbrettet, og dermed fortsette å bruke den selv om den ligger i et annet rom.

Førsteinntrykk

Det første som slår oss når vi holder Samsung Galaxy Tab 5 i hånden, er hvor tynn den er. 6,6 millimeter tilsvarer en stabel med seks kredittkort. Til sammenligning er en iPad Mini 7,5 millimeter tykk.

Designet med gulldetaljer er elegant, nesten litt feminint.

Det neste vi ser på er bildegjengivelsen, som Samsung i presentasjonen selv legger mest vekt på: "Vi tar magasiner til et nytt nivå", "vi bruker det beste fra vår TV-teknologi til å gi en helt ny opplevelse på brett" etc.

Galaxy Tab S kommer med en egen barnemodus som lar deg overlate brettet til barna.
Galaxy Tab S kommer med en egen barnemodus som lar deg overlate brettet til barna. Svein-Erik Hole
Side om side med en 4. generasjons iPad, lastet med Samsungs håndplukkede bilder, ser vi en veldig tydelig forskjell i bildegjengivelsen. I teorien skal Amoled-skjermen gjengi 20 prosent mer av fargespekteret, ha 100 ganger bedre kontrast og riktige svarttoner. I sum skal dette gi bilder med mer smell, som også er nærmere virkeligheten. Sånn ser det også ut i denne demonstrasjonen.

Den sømløse flyten av innhold mellom ulike enheter fikk vi bare demonstrert gjennom dummyer. Navigasjonen er logisk og fin. Drag and drop av filer fra brett til (speilet) mobil liker vi også.

Noen revolusjon kan man neppe kalle Galaxy Tab 5, men brettet byr på en rekke teknologiske forbedringer som gir konkurrentene noe å strekke seg etter.

Førsteinntrykket er lovende, men man må altså ta forholdene i betraktning. Vi kommer tilbake med grundige tester av de nye brettene.

LES OGSÅ:

Dette geniale tastaturet har blitt gratis

Her får du mest mobildata for pengene

8 av de beste nyhetene i iOS 8

Denne mobilen fokuserer med laser

Nye Surface kommer til Norge i september  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.