MOBIL

Samsung og LG får gigantbøter for prisfiksing

Mobilprodusenter og operatører må betale bøter på 231 millioner kroner for prisfiksing i hjemmemarkedet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. mars 2012 - 12:12

Mobilprodusentene Samsung, LG og Pantech, og operatørene SK Telecom, KT Corp. og LG Uplus Co. ble i går bøtelagt for ulovlig prisfiksing i Sør-Korea. Totalt må de forskjellige selskapene ut med 231 millioner kroner (45,3 mrd won) i bøter for å ha svindlet forbrukerne, melder det sør-koreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Pumpet opp prisene

Bakgrunnen er falske tilbud. Mobilprodusentene har pumpet opp prisene på sine telefoner, mens operatørene har tilbudt disse telefonene til en redusert pris som man ikke får noe annet sted. Dette har gjort at tilbudene har sett svært gode ut, mens det som realiteten har skjedd er at telefonene er priset opp på forhånd. 

Dermed får i realiteten sluttkunden ingen redusert pris, men har betalt det telefonen i utgangspunktet koster. Den sør-koreanske Fair Trade Commission (tilsvarende forbrukerombudet i Norge) mener både mobilprodusentene og operatørene har løyet til forbrukerne for å få fart på salget og å skape blest rundt nye tjenester.

Totalt 209 forskjellige telefonmodeller skal ha fått en prisøkning før de har havnet på "tilbud".

- Lurer forbrukerne

- Selskapene utnyttet den kompliserte prissettingspraksisen i telekomsektoren for å lure forbrukere, eier en representant for Fair Trade Commission ifølge nyhetsbyrået.

De største bøtene gis til SK Telecom og Samsung. De må betale henholdsvis 103 og 82 milloner kroner. For øvrig ble Samsung, LG og andre produsenter i fjor bøtelagt for å ha fikset prisene på TV-er, noe som endte med bøter på til sammen nærmere en milliard kroner, skriver TechCrunch.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.