MOBIL

Samsung lanserer Galaxy S4

Samsungs nye flaggskip er lansert.

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. mars 2013 - 00:22

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm
Størrelse: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm, 130 g
Skjerm: 1920 x 1080 piksler, 5 tommer, 441 PPI, HD Super AMOLED
Operativsystem: Android 4.2.2 + TouchWiz

Nettverk: GSM, 3G, LTE
Internett: Edge, HSPA, LTE, Wi-fi 802.11a/b/g/n
Bluetooth: 4.0
Navigasjon:
AGPS, GLONASS

Minne: 2048 MB RAM, 16 GB lagringsminne
Minnekort: Ja, Micro-SD
Systembrikke: Exynos 5 Octa 5410 (Snapdragon 600)
Prosessor: 4 x Cortex-A15 1,6 GHz, 4 x Coretx-A7 1,6 GHz (Krait 1,9 GHz)
Grafikkprosessor: PowerVR SGX544MP3, 533 MHz (Adreno 320)
USB: 2.0, Micro-USB
Medieutgang: 3,5 mm minijack, MHL 2.0, Infraød LED (fjernkontroll)
FM-radio: -

Kamera: 13 MP, autofokus, geomerking, fotolys, 2 MP front
Videoopptak: 1080p

Batteri: 2600 mAh

Pris: Fra 6000 kroner

Se alle spesifikasjonene

Mobili.no/New York: Samsung tar i natt til scenen i New Yorks Radio City Music Hall for å lansere sin nyeste Galaxy S-modell. 

Vi er på plass i salen, og kommer med en lyntest av telefonen i løpet av natta.

Samsungs mobilsjef JK Shin forteller at selskapets fokus med den nye telefonen har vært å gjøre telefonen så menneskelig som mulig. I dette legger han at Galaxy S4 har fått flere nye funksjoner basert på hva de har funnet  ut at kunne være praktisk i det virkelige liv. Dette er for eksempel at telefonen følger med når du ser på skjermen, eller at du kan spille musikk sammen med andre uten å være koblet til internett.

Galaxy S4 blir utvilsomt en av årets mest omtalte telefoner. For det Samsung har gjemt unna under plastdekslene på telefonen er interessant nok.

Den nye telefonen bekrefter mye av det som har gått av rykter på forhånd. Det kanskje mest åpenbare er at Galaxy S4 designmessig skiller seg lite fra fjorårets Galaxy S3 og Galaxy Note II.

Som de nevnte telefoner er Galaxy S4 også laget i plast. Men skjermen er dekket av  Gorilla Glass 3. 

Den nye modellen har blitt noe tynnere, og er nå 7,9 millimeter mot forgjengerens 8,6 millimeter. Den er 130 gram tung, og dermed så godt som like tung som forgjengeren som veier 133 gram.

Nykommeren kjører den siste utgaven av Android, versjon 4.2.2 Jelly Bean.

Skjerm du ikke trenger å røre

Skjermen måler 5 tommer, og har full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) med 441 PPI. Slett ikke overraskende, da så godt som alt av nye flaggskip har full HD-oppløsning.

Det interessante er at skjermen kjenner ikke trenger å berøres. Den "kjenner" at fingeren din er i nærheten. Dette er teknologi vi har sett hos Sony, med deres Xperia Sola.

Tanken er at du for eksempel kan se en forhåndsvisning av en video bare ved å holde fingeren over skjermen. Funksjonen har vi sett på Galaxy Note-produktene deres, med da med S Pennen.

Du kan også navigere i telefonens menyer bare ved å flytte en finger over skjermen.

Skjermen kan for øvrig også brukes med hansker, et triks vi tidligere har sett på Nokias nyeste Lumia-telefoner.


Telefonen kommer i sort og hvitt.

Smart Scroll/Pause

Samsung har utvidet funksjonen som bruker frontkameraet til å følge med på om du ser på skjermen. Som før vil Galaxy S4 la være å skru av skjermen så lenge du ser på den.

Nå vil den imidlertid også følge med på om du ikke ser på den. Dersom du ser vekk mens du spiller en video, vil telefonen automatisk sette videoen på pause. Når du så ser på skjermen igjen, vil den fortsette å spille av.

Når du ser nettsider eller leser e-post kan telefonen automatisk skrolle opp eller ned, avhengig av om du ser øverst eller nederst på skjermen. For å skrolle må du vippe telefonen litt for å fortelle den at du ønsker å gjøre dette. Om telefonen står i en dokkingstasjon holder det å bare se opp eller ned for å skrolle.

Fjernkontroll

Telefonen har en infrarød LED, som gjør at du kan bruke den som fjernkontroll. Denne benytter Samsungs Watch ON-programvare til å styre TV-en din og annet som bruker vanlige infrarøde fjernkontroller.

Åttekjernet prosessor

Som ryktene har sagt en god stund allerede er det totalt åtte prosessorkjerner i telefonen. Det er én firekjernet Cortex-A15-prosessor på 1,6 GHz, og én firekjernet Cortex-A7-prosessor. A15-prosessoren brukes til de tunge oppgavene, mens A7-prosessoren brukes til de som krever mindre kraft.

LES MER: Samsung lanserer åttekjernet systembrikke

Det kommer for øvrig også en versjon med en firekjernet Snapdragon-systembrikke på 1,9 GHz. Det er denne varianten som kommer til Norge. Men spør du oss er det den åttekjernede Exynos 5-brikken som er den mest interessante.

Arbeidsminnet er 2 GB, mens lagringsminnet er 16, 32 eller 64 GB. Minnekortstøtte er på plass, slik at du utvide med inntil 64 GB.

Batteriet har en kapasitet på 2600 mAh. Det er utskiftbart, som på forgjengeren. Telefonen støtter for øvrig også trådløs lading via Qi-standarden. Denne teknologien brukes også av Nokia i noen av deres Lumia-telefoner.

SE ALLE SPESIFIKASJONENE TIL GALAXY S4

Støtter 4G

Galaxy S4 har støtte for LTE. Dette er mobilnetteknologien som markedsføres som 4G i Norge. Det betyr kort sagt at du kan laste ned fra internett i hastigheter opp mot teoretiske 100 Mbps. I dag er det kun Telenor som tilbyr 4G på mobil i Norge.

Det er støtte for alle LTE-frekvensene som brukes i Norge.

I tillegg støtter den 3G med nedlastingshastigheter på inntil 42 Mbps. Denne teknologien kalles DC-HSPA+, og tilbys her i landet av NetCom.

LES OGSÅ: Disse 13 telefonene har superraskt internett


Vi er tilstede på lanseringen.

Kamera

Kameraet på baksiden har 13 megapikslers oppløsning, mens frontkameraet har 2 megapiksler. Hovedkameraet er bakbelyst, noe som sørger for at mye lys slipper inn på kamerasensoren. Kameraet har en maksimal blenderåpning på f/2.2.

Begge kameraene skal angivelig være uten utløserforsinkelse, noe som vil si at bildet blir tatt i samme øyeblikk som du trykker på utløserikonet.

Kameraet har en funksjon kalt Dual Camera. Det vil si at du kan ta video med både front- og bakkameraet samtidig. Tanken er altså at du skal være med i videoen mens du tar den opp. Den som tar opp video vises i en egen ramme i videoopptaket. Det er for øvrig mulig å bruke funksjonen når du tar bilder. Det er også mulig å bruke denne funksjonen under videosamtaler om du bruker Samsungs ChatON-tjeneste.

Det er også mulig å legge til lyd til bilder. Dette kan være en hilsen, eller et notat. Lydopptaket lagres sammen med bildet, og kan spilles av når du ser på det.

Galaxy S4 har også mulighet til å samle bilder i egne album som du kan legge notater, lokasjonsinformasjon og annet til i. Du kan også bestille papirkopier av albumene dine. Dette skal koste mellom 10 og 30 dollar inkludert leveringskostnader.

Oversetter språk

Galaxy S4 har fått en funksjon kalt S Translator. Denne oversetter tekst til tale, og motsatt. Det vil si at du kan skrive inn en setning på engelsk, som oversettes og leses opp på tysk. Du kan så ta opp noe på tysk, og få setningen oversatt og vist som tekst på telefonen.

Stemmestyring bak rattet

Telefonen har fått en ny stemmestyring. Denne heter S Voice Drive. Denne lar deg styre telefonen ved å snakke til den så lenge den er koblet til bilens håndfrisystem.

I tillegg kan du få meldinger og e-post lest opp. Du kan dessuten svare på dem uten å røre telefonen. Du kan ellers også bruke navigasjonsfunksjonen uten å plukke på telefonen. Det holder å si hvor du vil.

Vi antar at funksjonen ikke er tilgjengelig i Norge, da S Voice-funksjonene så langt ikke har vært tilgjengelig på norsk.

Gruppespilling

Om du har fått en låt på hjernen, kan du nå dele den med andre Galaxy S4-eiere. Funksjonen kalles Group Play, og lar deg spille samme musikk på flere telefoner samtidig. Du kan også spille spill ved hjelp av Group Play.

Funksjonen krever ikke at telefonene er koblet til internett.

Sunnhetsmobil

Samsung har inkludert funksjoner for den helsebevisste. Disse går under navnet S Health, og inkluder matdagbok og treningsdagbok. Du kan utvide funksjonaliteten med helsetilleggsutstyr, som en baderomsvekt og et armbånd som følger med på søvnmønsteret ditt. Tanken med sistnevnte er at telefonen da kan vekke deg når du ikke er i dyp søvn.

I tillegg lanserer Samsung et eget pulsbelte du kan bruke til trening. Telefonen kan også kobles til blodsukkermålere og blodtrykksmålere.

Blir dyr

Telefonen kommer i sort og hvitt. Prisen skal ligge på fra 6000 kroner i Norge. Til sammenligning kostet Samsung Galaxy S3 5300 kroner da den kom i salg i fjor.

Galaxy S4 skal komme i salg i slutten av april i USA og deretter i resten av verden i løpet av andre kvartal.

Vi kommer tilbake med en lyntest av telefonen så snart vi har fått plukke litt på den.

Se flere spesifikasjoner her

Til informasjon: Reise til lanseringen i New York, og opphold i forbindelse med dette er betalt av Samsung. Det er ikke langt noen føringer på hva redaksjonen skal dekke, eller hvordan vi skal omtale produktet eller arrangementet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.