ARKIVNYHETER

Samsung bygger Valemon-dekket

NESTEN KOPI: VAlemon blir en nesten-kopi av Gudrun. Trykk og temperaturer i reservoaretr er forskjellig og medfører et annet rørdesign.
NESTEN KOPI: VAlemon blir en nesten-kopi av Gudrun. Trykk og temperaturer i reservoaretr er forskjellig og medfører et annet rørdesign. Bilde: StatoilHydro
Anders J. Steensen
18. mai 2011 - 13:10
Vis mer

Kontrakten med Samsung er på 2,3 milliarder kroner. Tildelingen skjer etter bred internasjonal konkurranse mellom prekvalifiserte leverandører og endelig kontraktinngåelse vil finne sted når prosjektet er godkjent av myndisghetene.

– Vi har tildelt oppdraget med å bygge Valemon topsides til selskapet Samsung Heavy Industries. Vi har gode erfaringer med denne leverandøren, som har gode HMS resultater å vise til. De oppfylte alle krav og leverte totalt sett det beste tilbudet, sier Jon Arnt Jacobsen, direktør for anskaffelser i Statoil.Noe i Norge

Kontrakten omfatter ingeniørarbeid, innkjøp og bygging (EPC) av plattformdekk og boligkvarter, samt opsjon for sammenkobling med stålunderstellet offshore. Prosjekteringen skal utføres av Grenland Group i Sandefjord og hos Technip i Malaysia. Grenland Group skal også bygge flammetårnet. Boligkvarteret vil bli bygget hos Hertel Marine i Nederland.

Kapasitet og kostnadsutviklingen på norsk sokkel er utfordrende, og for Statoil er det viktig med et stort mangfold av leverandører, med god leveranseevne på tid og kvalitet.

– Dette er et interessant prosjekt for leverandørindustrien. Flere leverandører med base i Norge vil også nyte godt av denne kontraktstildelingen som underleverandører til Samsung. I tillegg vil det hentes leveranser fra Statoils øvrige rammeavtaler, der norsk leverandørindustri trolig vil være konkurransedyktig og sikre seg viktige kontrakter, sier Jacobsen i en pressemelding.Kan bli en hub

Fra før er kontrakter for byggingen av stålunderstellet tildelt Heerema Vlissingen B.V, og transport og installasjon av understellet og dekk tildelt Heerema Marine Contractors Nederland B.V. Saipem er tildelt kontrakten for installasjon av dekksanlegget. Prosjektering av rørdesign er tildelt IKM Ocean Design.

Valemon-feltet vil få bunnfast plattform med stålunderstell for separasjon av gass, kondensat og vann. Dekket vil ha anlegg for delvis prosessering og eksport av ustabilisert kondensat og rikgass.

– Plattform- og transportløsningen på Valemon skaper et godt grunnlag for utbygging av flere olje- og gassfelt i området. Sammen med den pågående utbyggingen av Gudrun vil Valemon bidra til høyt aktivitetsnivået på norsk sokkel de nærmeste årene, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutvikling i Statoil.Kraft fra Kvitebjørn

Valemon-feltet er blant Statoils største utbyggingsprosjekter på norsk sokkel fremover. Det rommer om lag 206 millioner fat oljeekvivalenter. Reservoaret i Valemon er komplisert, både fordi det er oppstykket, men også på grunn av høyt trykk og høy temperatur.

Gassen fra Valemon vil bli transportert via den eksisterende rørledningen fra Huldra til Heimdal, som er et knutepunkt for transport videre til gassmarkedene i Europa.

Kondensatet vil bli transportert i rørledning til Kvitebjørn for stabilisering og videre transport til Mongstad-raffineriet i Hordaland. En sjøkabel vil forsyne Valemon med elektrisk kraft fra Kvitebjørn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.