NYHETER_BYGG

Sammen om ny teknologi

Selskapet på Valderøy utenfor Ålesund leverer produksjonsanlegg til fiskeindustrien. Kundene i fiskeindustrien blir færre og større, og stiller strengere krav til teknologileverandørene. Nå går også tidligere konkurrerende leverandører sammen for å styrke seg i konkurransen.

Sist november inngikk de fem bedriftene i MMC-gruppen og Odim Skodje AS en intensjonsavtale om fusjon. Fusjonen skal etter planen realiseres i løpet av sommeren. Den fusjonerte, ingeniørtunge sunnmøringen vil få til sammen 320 ansatte og en beregnet omsetning på 400 millioner kroner.

Tekno-forsprang

– Formålet med fusjonen er å samle den lokale kompetansen innen produksjon av utstyr til den globale fiskeindustrien, samt styrke kapasiteten for produktutvikling. I dag bruker vi hver for oss store ressurser på å utvikle tilnærmet lik teknologi og konkurrere om de samme prosjektene. Sammen kan vi styrke innsatsen på det internasjonale markedet og utvikle et teknologisk forsprang, sier Solevågseide, som blir konsernsjef i det foreløpig navnløse, nye selskapet.

De norske teknologileverandørene til fiskeindustrien gjenspeiler kundene; de er spesialisert på råstoffbehandling snarere enn videreforedling. MMC Fodema, som ble etablert tidlig på 1970-tallet for å utvikle teknologi til fabrikktrålere, er i dag totalleverandør til anlegg på land og til havs – med transportører, vakuumpumper og kjølesystemer som spesialfelt.

– Vårt hovedfokus er å løse logistikkproblemer internt i fiskeribedrifter; fra fisken pumpes levende fra båt til land, til den ligger i porsjonspakker eller esker på pall klar for utkjøring fra fabrikken. I tillegg utvikler vi spesialmaskiner, sier Solevågseide.

Eksport

60 prosent av produksjonen går til eksport – til Storbritannia, Island, Chile, New Zealand, Sør-Afrika og Japan.

– Det er dyrt å eksportere teknologi til lavkostland. Våre produkter lar seg lett kopiere, noe som er et problem i dag. Fremover må vi fokusere detaljer som gjør produktene våre unike, sier Solevågseide.

Det fusjonerte selskapet vil også styrke sin posisjon innen automatisering og avanserte styrings- og rapporteringssystemer. – Vi utvikler styringssystemer som skal gjøre det mulig å følge fisken fra den landes på kaia til den stables ferdig plastpakket med strekkode for sporbarhet. Automatisert styring og overvåking brer om seg i alle våre markedssegmenter, forteller teknisk sjef Rune Myklebust ved MMC Fodema.

Bakteriekontroll

I tillegg til automatisering av tunge, arbeidsintensive operasjoner, står effektiv hygienekontroll sentralt. Mye av den teknologien som brukes i fiskeindustrien i dag, ble utviklet i en tid der kravene til renhold og hygiene ikke var så strenge som nå.

– Utstyret må utformes slik at det forenkler renhold og bakteriekontroll. Industrien bruker mye tid og store summer på renhold, og stiller langt strengere krav til leverandørene enn før, forteller Solevågseide.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.