NETTARKIV

Sammen for IT-livet på Technoport

Trond Heggelund
31. okt. 2007 - 09:48

Trondheim kommune, NTNU og Technoport hevder med rette at de er teknologihovedstaden i Norge. Men det langt fram til de eventuell blir noen IT-hovedstad. Den er fortsatt lokalisert i Oslo. Dette kom tydelig fram under den andre Technoport Festivalen som ble arrangert i midten av oktober.

Norges desidert største IT-konsern, Telenor, var på plass under teknologifestivalen med en stor stand og mange medarbeidere. Men det var ikke noe trøkk på standen. Telenor hadde dessuten ikke noen særlig nyheter å presentere for verken presse eller publikum uner Technoport, som er et av de viktigste teknologiarrangementene i Norge.

Basert på norsk IT

Det som derimot var svært interessant er hvordan den andre store IT-kjempen i Norge, IBM, har klart å samarbeide med StatoilHydro, ABB, Aker Kværner og SKF. Sammen forsker de for å gjøre levetiden til olje- og gassfelt lengst mulig. Når pilotene er ferdigtestet, er dessuten selskapene klare til å sende dem ut i hele verden. Alt basert på norsk IT.

- Vi har fått svært gode resultater av å jobbe på kryss og tvers mellom selskapene, sier prosjektleder Svein Vatland for "TAIL -Integrated operations".

Roboter og dataspill

Under Technoport presenterte selskapene for første gang resultatene. Istedenfor mennesker kan roboter inspisere og vedlikeholde på ojeplattformene. Hensikten er å få mennesker bort fra de farlige prosessene.

Dataspil i tredimensjonalt format skal brukes til å trene opp medarbeiderne i alle prosessene på plattformene.

Uten en tråd

Trådløs teknologi kommer for fullt i olje- og gassbransjen.

- Nye anlegg blir bygget trådløse nå, som for eksempel Snøhvit. Innen 2015 vil vi at all instrumentering over havbunnen skal være trådløst, sier Dag Sjong i StatoilHydro.

Prosjektledelsen bruker imidlertid store ressurser på å overbevise andre om at trådløs er rett vei å gå.

Trådløs fiasko

Dekanus Arne Sølvberg ved NTNU og IT-statsråden Heidi Grande Røys roste Trådløse Trondheim. Men det ble litt tragikomisk at det spesielle nettet ikke var tilgjengelig på mange av Technoport-lokasjonene i Trondheim.

Dermed ble det en nedtur for mange av de IT-besøkende til Technoport festivalen, som nettopp var opptatt av å få høre om Trådløse Trondheim og få testet det oppskrytte nettverket som skal dekke bykjernen.

En test Teknisk Ukeblad gjennomførte viste at nettet fungerte best utendørs – og der var det svært liten vits å oppholde seg med bærbar PC – ettersom værgudene kom med kraftig regn som gikk over til sidelengs snøbyger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.