OLJE OG GASS

Samme problembrønn som i desember

Gullfaks C
Gullfaks C Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
Anders J. Steensen
21. mai 2010 - 13:55

Lille julaften 2009 fikk Statoil problemer med at gass strømmet inn i en brønn på Gullfaks C, brønn C-6A, de holder på å bore. Trykkforholdene i brønnen kom ut av kontroll og sikkerhetsventilen, BOP - blow out preventer, måtte aktiveres. Første barriere i denne ventilen virket ikke som den skulle, mens andre barriere virket og situasjonen kom under kontroll.

Under denne operasjonen brukte ikke Statoil trykkbalansert boring, såkal MPD, Managed Pressure Drilling

Les mer: Ptil kritisk til Statoils teknologivalg: <br/> Valgte billigste boremetodeSkiftet boremetode

På grunn av det farlige brønnsparket med gass som Statoil fikk, ble det valgt å bore videre med trykkbalansert boring, MPD. – Dette er en brønn vi ventet var utfordrende. Vi har lagt stor vekt på å planlegge boreoperasjonen og tok høyde for de fleste sannsynlige hendelser. Både utstyr og kvalifisert personell var på plass for å kunne gjennomføre en sikker boring, sier Gisle Johanson til Teknisk Ukeblad.

StatoilUventet

Til tross for at Statoil tok sine forutsetninger for å unngå vanskeligheter på grunn av reservoarets beskaffenhet, så kom brønnen ut av kontroll. 31 mars oppstod en lignende situasjon i denne brønnen og personell ble evakuert. Den gang ble de ikke så mye oppstyr rundt hendelsen, fordi det var påskeferie.

19. mai opstod så den siutuasjonen som gjør at produksjonen er stanset og folk er evakuert. – Det inntraff en situasjon som gikk ut over det vi forventet, sier Johanson.

Petroleumstilsynet, Ptil, anser hendelsen så alvorlig at Statoil er kalt inn til et møte for å foklare hendelsesforløpet.Var ferdig boret

Hendelsen denne gang oppstod mens brønnen skulle renses og gjøres klar til drift. Det er det Fredriksen-kontrollerte selskapet Seawell som har oppdraget fra Statoil til å bore på Gullfaks C og som utfører arbeidet.

Brønnen, C-6A var ferdig boret med trykkstyrt/balansert boring. Selve borehullet var rensket.

For å holde kontroll med brønnen skulle det tilsettes tyngre boreslam, men først måtte det byttes to pakninger i den enheten, MPD -kontroller, som holder kontroll med boretrykket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Fikk gassgjennombrudd

Men for å holde kontroll med brønnen må det brukes boreslam som må sirkueres. Statoil brukte sementpumpa til å sirkulere boreslammet for å sikre at brønnen var under kontroll. Under denne operasjonen så oppstod et tap av boreslam fordi det forvant ut i formasojnene i fjellet. i stedet fikk Statoil gass inn i boreslammet.

Denne gassen ble detektert av gasssensorer som er montert ved utstyret som fjerner borekaks fra borelslammet, de såkalte shale-shakerne. Gassdeteksjon medfører umiddelbart nedstenging av prosess og mønstring av mannskapene inn på plattformen.

Vil ikke forhaste seg

Til tross for at gassstrømmen avtok raskt, ble det bestemt at alle som ikke var direkte relatert til produksjonen ble evakuert til nærliggende plattformer.

– Situasjonen på Gullfaks C er stabil. Vi har god tid til å gjenopprette full kontroll med brønnen. Vi har kontroll med trykket med de systemene vi bruker om bord, sier Johanson.

Vanskelige forhold

Utfordringene i Gullfaksreservoaret er at etter mer enn 20 års drift hvor vanninjeksjon er en av hovedstrategiene for å få mest mulig olje ut av reservoaret, så er det områder hvor trykket i reservoaeret ligger svært nær det trukket som skal til for å sprekke opp selve bergarten reservoaret ligger i. Når de siste dråpene fra reservoeret skal tas ut, se ligger gjerne i lommer, så kan det oppstå at fjellet sprekker opp og gass eller olje strømmer inn ukontrollert i borehullet og det oppstår store trykkproblemer i brønnen.

Introdusert i 2004

For å kunne bore sikkert i disse formasjonen ble det satt igang utprøving av trykkbalansert boring på Gullfaks C allerede i 2004. Fram til 2009 ble det gjennomført tre vellykkede boringen med trykkbalansert boring på plattformen, og i 2009 ble det installert nytt utstyr fra Halliburton om bord.

Statoil planlegger å bruke den samme boremetoden når nye brønner skal bores på Kristin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.