IT

Samlet inn over 3,85 millioner kroner. Ble suspendert av Kickstarter

Anonabox skulle sikre anonymitet på nett.

Kickstarter-prosjektet Anonabox var en stor crowdfunding-suksess, men ble stengt ned før de fikk cashet inn.
Kickstarter-prosjektet Anonabox var en stor crowdfunding-suksess, men ble stengt ned før de fikk cashet inn.
20. okt. 2014 - 21:03

Anonabox fikk bred dekning i internasjonale teknologimedier, og høy oppslutning i pengeinnsamling fra folket.

En liten ruter skulle være et mellomledd mellom internett-tilbyderen og PC-brukeren, slik at all trafikken ville gå gjennom Tor-nettverket for anonym surfing.

Interessen var stor, og tydeliggjort gjennom 585.549 dollar (over 3,85 millioner kroner) i innsamlede midler fra mannen i gata.

Etter anklager om løgn, plagiat og bedrag, ble de stengt ned av folkefinansieringsplattformen Kickstarter, som nylig har åpnet dørene for norske gründere.

Les også: Slik lykkes du på Kickstarter

Allerede til salgs

En observant Twitter-bruker oppdaget en svært påfallende likhet til et produkt til salgs på den kinesiske nettbutikk-giganten Alibaba til 20 dollar. Produktet går under navnet WT3020A.

Ser man godt etter, går det an å se antydninger til at inngraveringen på Anonabox-bildet er manipulert vekk. At det er nøyaktig samme bilde ser ut til å være ganske åpenbart:

Les også: Selskapet ba om 3 millioner - fikk 295 millioner kroner fra mannen i gata

Ikke så åpent likevel

Anonabox hevdet å være et open source-produkt både på maskinvare- og programvaresiden, men dette framstår nå som usannsynlig da WT3020A uttrykker noe helt annet og det åpenbart er samme boks.

Likevel, ingen trenger å føle seg for flaue for å ha trodd på prosjektet. For Anonabox er i det minste basert på sannheten.

Tilsvarende prosjekter finnes, og nå har de i det minste utviklerne registrert etterspørselen for produktet.

Det finnes nemlig et prosjekt som gjør nøyaktig det Anonabox lovte før troverdigheten rant ned i sluket.

Et prosjekt som heter Web Security Everywhere gir ut programvare i åpen kildekode som lar deg rute trafikken gjennom Tor og OpenVPN. Kildekoden er fritt tilgjengelig via GitHub.

På hardware-siden fins det et prosjekt som heter UnJailPi, som er miniatyr-PC-en Raspberry Pi med touch-skjerm. Dette er i praksis det Anonabox lovte å på nær sagt detaljnivå. Den skal være svært enkel å produsere, og en kyndig "gjør-det-selv"-person kan nok fint lage dem selv.

Flere detaljer om UnJailPi kan du finne her.

Les også: Telenor har spesialdesignet en smarttelefon til 385 kroner

Tor er ikke bekymringsløs surfing

Utvikleren av programvaren gikk ut med et par oppklarende fakta som Anonabox skal ha misforstått:

  • Tor er ikke ment for å kryptere trafikk. Det er kun ment for å gjemme IP-adressen. Kryptering av trafikk tar OpenVPN seg av.
  • Tor skal ikke være på hele tiden, da det vil kunne overbelaste nettverket det rutes gjennom. Disse funksjonene skal derfor kun skrus på manuelt ved behov.
  • En Tor/VPN-ruter som dette er ikke nok i seg selv. En må sørge for at PC-en ikke lekker ut informasjon i seg selv. Javascript bør slås av i nettleseren og en bryter anonymiteten ved å bruke innloggingsinformasjon uansett hvor kryptert linja er.

Les også:

Slik gikk det da Oslo Innovation Week arrangerte crowdfunding på direkten

Tre råd til grundere som vil gjøre det stort

– Norge kaster bort gode ideer  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.