NETTARKIV

Samler troppene

- Våre folk er vant med å arbeide sammen i store prosjekter. Oppgavene løses uten at det tas hensyn til hvilken bedrift de var ansatt i, sier sivilingeniøren, som er den første kvinnen som leder et av de store engineeringsselskapene.

Snorre B-prosjektet er ett eksempel på samarbeidet mellom de to tidligere selvstendige selskapene. Lundegaard forsikrer at den gode samarbeidsånden skal bringes videre. Nå skal virksomheten konsentreres gjennom det nye selskapet Aker Kværner Engineering.

Aker Kværner Engineering består av rundt 700 ansatte, hvorav 550 er ingeniører eller sivilingeniører. - Dagens situasjon er at vi har tilstrekkelig med arbeid. Vi er i full gang med Kristin-plattformen, som vil være vår hovedbeskjeftigelse i det nærmeste året. Grane-prosjektet er fortsatt ikke ferdig, og vi har flere av våre medarbeidere utenlands for å delta i forskjellige prosjekter. Aker Kværner har oppdrag i Brasil og i Canada, men oppgaven vår i Oslo er først og fremst å ta oss av prosjekter i Nordsjøbassenget og nordover på norsk sokkel.

Mangler ikke erfaring

Lundegaard ser at det ikke er tilstrekkelig med oppgaver på norsk sokkel for å sikre videre vekst for selskapet. - Vi vil skrittvis gå internasjonalt. Den erfaringen vi som selskap sitter med fra oljevirksomheten i Norge, er god ballast å ha med seg ut. Sammen har dette selskapet stått for nesten alle de største utbyggingene på sokkelen.

Hun tror også at det er et voksende behov for landanlegg. Selskapet er allerede sammen med Linde på Snøhvit-utbyggingen, og de har erfaringer fra prosjekteringen av både Troll og Stureanleggene.

- Jeg mener bestemt at vi har kompetanse til å utvikle gode landanlegg for olje og gass i Norge. Det er ikke nødvendig å gå utenlands. Forskjellen mellom et landanlegg og et offshoreanlegg er jo bare det at til havs er det mer komplisert på grunn av liten plass.

Ikke intern konkurranse

Det nye selskapet sitter i tidligere Kværner Engineerings lokaler på Lysaker og skal prosjektere nye anlegg. Modifikasjoner gjøres av Aker Offshore Partner (AOP) i Stavanger og Aberdeen. - Der hvor det er behov for kompetanse innen prosessdesign i andre deler av Aker Kværners virksomheter, vil vi være behjelpelig med folk.

- Vår oppgave er først og fremst å se på hvordan vi kan gjennomføre prosjektene bedre. Vi har satt ned en gruppe som skal se på en ny og forbedret prosjektgjennomføringmodell tilpasset forskjellige kontraktsformer, sier Lundegaard.

Nøkkelen til et godt prosjekt er gjennomføringsmodellen, mener Lundegaard. Når skal designet fryses slik at byggekontrakter kan settes ut? Hva er tilstrekkelig underlag for byggeverkstedene for at de skal gi riktige anbud? Ikke alt offshoreindustrien har gjort, har vært like lurt. Pendelen er i ferd med å svinge tilbake, slik at underlaget fra engineering sannsynligvis vil bli mer komplett når byggeverkstedene inngår fastpriskontrakter.

- Erfaringen viser at det kan være bedre å la engineering gjøre en grundigere jobb før anbudene sendes ut. Det koster langt mer å rette på en sveis enn på konstruksjonsunderlaget.

Vil bli best

Lundegaard mener at den erfaringen Aker Kværner Engineering sitter inne med, gir selskapet en unik mulighet til å komme frem til et godt resultat. - Vi har full støtte i Aker Kværners toppledelse. Målet er å bli best. Med det menneskelige materialet vi har, vil vi lykkes.

Å komme frem til en ny prosjektgjennomføringsmodell er en formidabel oppgave. Ett er å skrive nye prosedyrer, noe ganske annet er å etablere de datasystemene som skal til for å løse oppgaven. Bruk av IT-systemer i denne delen av industrien ligger blant de fremste i verden.

- Jeg tør påstå at vi ligger år foran annen industri. Dette forspranget skal vi beholde når vi etablerer en ny gjennomføringsmodell.

Valborg Lundegaard er født og oppvokst i Farsund.

Utdannet sivilingeniør ved NTNU i 1983, linje industriell kjemi.

Begynte i Statoil. Hoppet etter fire år over i Kværner Engineering hvor hun kom på Oseberg C-prosjektet. Har siden gått gradene gjennom oppgaver på Draugen, Heidrun, Norne og sist på Grane, hvor hun hadde ansvaret for ferdigstillelse.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.