IKT

Samler GeoNorge- Vi ønsker at denne bransjen skal bli mye mer synlig i samfunnet, og denne konferansen skal være et viktig verktøy for å nå ut til publikum, sa GeoForums leder, Michael Pande-Rolfsen.

Han pekte på at mellom 70 og 80 prosent av all offentlig saksbehandling har befatning med geografiske data, og at samfunnet kan spare store verdier når det digitale geodatagrunnlaget er etablert.

Bransjen føler at de er blitt årelatet gjennom en årrekke ved stadige kutt i bevilgningene til Statens kartverk og til virksomhet rundt om i landet. Det har gått ut over det offentliges evne til å kjøpe geodata. Særlig etter at Stortinget vedtok å ta 140 millioner kroner årlig for å gjøre ferdig den digitale sjøkartleggingen frem til 2006, har det blitt smått med penger på landsiden. Geodatas leder Olbjørn Kvernberg pekte på at bare de årlige bøtene på 470 millioner kroner som E-verkene og Statnett betaler for manglende strømleveranser er langt mer enn Statens kartverk får av det offentlige. Gode geodata brukt på nettdrift og linjenett kunne spart inn mye av dette beløpet.

Statssekretær i Miljøverndepartementet, Lars Jacob Hiim kunne ikke love at pengene ville bli tilbakeført til landkartlegging når sjøkartleggingen er ferdig.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.