Samler all automatiserings-opplæring og gir elevene siste nytt

Strinda vgs får en større ekspansjon i form av ny elektrofløy.

Stolte lærere i gule jakker på den nye laben, John Kåre Pettersen (t.v), Eirik Swendgaard og Marius Holthe. Ingeniør Sølvi Mathisen fra bygg- og eiendomstjenesten i Sør-Trøndelag fylkeskommune roser elevene for eksemplarisk oppførsel i anleggsperioden.
Stolte lærere i gule jakker på den nye laben, John Kåre Pettersen (t.v), Eirik Swendgaard og Marius Holthe. Ingeniør Sølvi Mathisen fra bygg- og eiendomstjenesten i Sør-Trøndelag fylkeskommune roser elevene for eksemplarisk oppførsel i anleggsperioden. Bilde: Automatisering
29. okt. 2013 - 19:03
Vis mer

Trondheim: Skolen inneholder blant annet nye undervisningsrom for elleve klasser på elektrolinjen, automatiseringslab på 160 m2 og et mekanisk verksted på 210 m2.

Les også: PEA-messen integreres i Eliaden 2014

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Endrer modellene kontinuerlig

Strinda vgs er på gang med trådløse sensornettverk, en slik ventil og flere instrumenter skal utstyres med WirelessHart.
Strinda vgs er på gang med trådløse sensornettverk, en slik ventil og flere instrumenter skal utstyres med WirelessHart. Automatisering
 

Noen stusser kanskje ved sistnevnte, men avdelingsleder Hallvard Barlaup poengterer at mekanikk står på læreplanen, og at skolen kjører et eget opplegg når det gjelder mekanisk sammenføyning og sponfraskilling for vg1 elektrofag.

- Våre elever lærer både sveising og fresing, sier han.

Automatiseringslaben har 40 modeller. Majoriteten av modellene fulgte med på flyttelasset fra Ladejarlen vgs. Der var det noe større gulvplass. Det medførte at de eksisterende modellene måtte bygges om i høyden. Det passet undervisningsopplegget som hånd i hanske. Fagkoordinator Eirik Swendgaard forteller at elevene selv bygger modellene, og at det ene prosjektet overlapper det andre.

- Elevene skal hele tiden arbeide med nye oppgaver, ha noe å strekke seg etter, forklarer Swendgaard.

Les også: Hver tiende "ansatt" hos Ekornes er en industrirobot

Legger inn feil

Automatiseringslaben har 40 modeller som elevene bygger om hele tiden.
Automatiseringslaben har 40 modeller som elevene bygger om hele tiden. Automatisering
 

Modellene blir døpt av elevene, og noen av navnene bærer preg av personlige preferanser. En kvinnelig elev bygget en modell i rosa rammeverk for et par år siden. Den heter Pink Panther.

Faglærer og laboratoriumsingeniør Marius Holthe forklarer at modellene er laget for å legge inn feil, for eksempel for kort rettstrekk for mengdemålinger. Derfor er modellene med væske gjennomsiktige, og vannet har en svak farge. Det gir elevene innsikt i hvordan strømningen er i røret.

Les også: Beijer byr på styring i tre nivåer; Panel, PLS og I/O-modul

Alle måleprinsipper

Modellene har anleggsavsnitt for lineærstyring, maskinsyn (vision), frekvensomformere, ventiler, reguleringsteknikk og måleteknikk. Marius Holthe forteller at automatiseringslaben er godt utstyrt med måleteknologi.

- Vi har alle måleprinsipper, sier han.

Trioen viser oss rundt og peker blant annet på Coriolis- og Vortex-mengdemåling og ledet radar for nivåmålinger. Regulering, styring, maskinsikkerhet og kommunikasjon står høyt på agendaen. Det er flere titalls PLS-er som kjører industrielt Ethernet (Profinet og Modbus TCP), og en gateway kan kople Hart-signalene fra prosessinstrumenter til Ethernet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Les også: Sølvmedalje til Norges automatiseringslag i WorldSkills

Sentralt kontrollrom

Flust med modeller som har et panel og PLS som kan kommunisere på industrielt Ethernet (Profinet eller Modbus TCP).
Flust med modeller som har et panel og PLS som kan kommunisere på industrielt Ethernet (Profinet eller Modbus TCP). Automatisering
 

Holthe forklarer at alle modellene er koplet opp mot et nettverk. Den nye laben får et lite kontrollrom. Elevene må selv konfigurere switcher og kople i patchepanel. Det blir fire 27 tommers touchskjermer i det nye rommet, som koples til et nytt DCS-system med n server per skjerm.

- Elevene skal lage skjermbilder og overvåke alle modellene, sier Holthe entusiastisk.

Skolen har også investert i trådløs instrumentering. Valget falt på WirelessHart. Det er Emerson som bidrar med nice price for en smart ventilstiller, ledet radar nivåmåler, en adapter for digitale signaler og et trådløst aksesspunkt. Holthe forteller at skolen også skaffer seg en WirelessHart-adapter fra Endress+Hauser som skal settes på en Vortex dampmåler.

Les også: Elektronisk samhandlingsbord kopler mennesker, maskiner og dokumenter

Ekstern delfinansiering

Avdelingsleder Barlaup spøker med at skolen kjøper inn i overkant mye utstyr, men er stolt over å kunne tilby elevene det mest moderne utstyret som de kan møte i industrien. Samtidig berømmer han lærene for at de bidrar med inntekter fra eksterne kurs.

- Vi holder automatiseringskurs for næringslivet, en dag i uken. I tillegg arrangerer vi også kurs i maskindirektivet, Atex, styring og måleteknologi, sier avdelingsleder Barlaup.

Les også: Bruk av støy gir mer robuste radarbaserte nivåmålinger

Positive og dyktige

Avdeling for sammenlignende måleteknikk; Her kan elevene teste ut hva som skjer med ulike måleprinsipper når prosessbetingelsene endres seg.
Avdeling for sammenlignende måleteknikk; Her kan elevene teste ut hva som skjer med ulike måleprinsipper når prosessbetingelsene endres seg. Automatisering
 

Automatiseringslinjen på skolen er attraktiv. Ifølge avdelingslederen er det tre søkere til hver plass.

- Det er den vanskeligste linjen å komme inn på, forteller han.

Trioen skryter av at elevene er både motiverte og hyggelige. I anleggsperioden fikk automatiseringsavdelingen dispensasjon for å flytte inn før nybygget var ferdig, og Barlaup forteller at de har oppført seg eksemplarisk, med inn- og utsjekking på byggeplass, og de har vært flinke når det kommer til bruk av verneutstyr.

Les også: Hotellets energiforbruk styrer delvis av bookingsystemet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.