OLJE OG GASS

Samler 10.000 fat olje daglig

Oljeselskapet BP greier nå å fange opp 10.000 fat olje i døgnet fra den store lekkasjen i Mexicogolfen, sier selskapets direktør Tony Hayward.
Oljeselskapet BP greier nå å fange opp 10.000 fat olje i døgnet fra den store lekkasjen i Mexicogolfen, sier selskapets direktør Tony Hayward. Bilde: Reuters / Scanpix
6. juni 2010 - 14:45
  • Oppdatert 18:03

Både BP selv og USAs kystvakt mener nå at flere tusen fat olje samles opp daglig.

BPs siste forsøk på å stanse det gigantiske oljeutslippet har nemlig delvis lyktes, melder selskapet selv.

Tok seks uker

Ifølge BP-sjef Tony Hayward klarer selskapet nå å fange opp rundt 10.000 fat olje om dagen ved hjelp av en hette som er tredd over røret som lekker. Oljen som samles opp, blir ført i et rør opp til et skip.

Dette er «trolig hovedparten» av oljen som lekker ut, sa Hayward søndag.

Tidligere anslag tyder på at mellom 12.000 og 19.000 fat olje daglig lekker ut av oljebrønnen, som ligger 5.000 meter under havoverflaten.

En eksplosjon på oljeriggen Deepwater Horizon i slutten av april ødela en oljerørledning, noe som har ført til at enorme mengder olje har sluppet ut i Mexicogolfen de siste seks ukene.

– For tidlig å juble

Hayward legger til at BP i løpet av den neste uka vil få på plass ytterligere et system for å samle opp oljen.

– Når disse to er på plass, håper vi at vi vil være i stand til å fange opp det aller meste av oljen, sier Hayward, som avviser alle spekulasjoner om at han er i ferd med å trekke seg som det britiske oljeselskapets øverste sjef.

Den amerikanske kystvakten bekrefter at BP har hatt framgang i å få samlet opp oljen, men admiral Thad Allen sier langt mer må gjøres.

– Vi er på rett spor, men jeg synes ikke noen skal være glade så lenge det er olje i vannet, sier han.

– Ingen bør være fornøyd før det er boret en avlastningsbrønn, legger han til.

Press mot Svanberg

Også BPs styreleder Carl-Henric Svanberg har kommet under press som følge av katastrofen i Mexicogolfen. Flere sentrale kilder i BP mener Svanberg har gjort en dårlig jobb under den pågående krisen, og at han derfor bør forlate sin stilling.

– Oljeutslippet er en katastrofe for BP og for verden. Men den har blitt forverret av sammenbruddet internt i BP. Selskapets PR og kommunikasjon med omverdenen har vært forferdelig, virkelig forferdelig, sier en anonym BP-kilde til avisen Independent on Sunday.

– Svanberg burde ha vært der, sammen med konsernsjef Tony Hayward, og vist verden at BP gjør alt som står i deres makt for å rydde opp i denne smørjen, tilbudt å betale ut nødvendige erstatninger og vært BPs ansikt utad, sier kilden.

Obama-advarsler

President Barack Obama advarer BP mot å betale milliardutbytte til selskapets eiere dersom oljegiganten samtidig lurer seg unna sitt ansvar for dem som er rammet av oljekatastrofen.

BP ventes å offentliggjøre sine resultater i juli, men selskapet har avvist press fra enkelte kongressmedlemmer om å la være å utbetale utbytte til det er kjent hvor store kostnadene med å rense opp etter lekkasjen blir.

Metoden for å samle opp olje som nå brukes, er en modifisert utgave av en tidligere variant som ble forsøkt brukt i oppryddingsarbeidet.

Forrige gang satte imidlertid lave temperaturer og høyt trykk på lekkasjestedet en stopper for forsøket på å samle opp oljen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.