KRAFT

Samer vil kjempe mot vindkraft på Fosen

Planlagte Storheia vindkraftverk i Trøndelag kan bli stoppet av folkeretten. Her vindturbiner på Smøla.
Planlagte Storheia vindkraftverk i Trøndelag kan bli stoppet av folkeretten. Her vindturbiner på Smøla. Bilde: Scanpix
9. okt. 2009 - 13:08

Reindriftssamene på Fosenhalvøya i Trøndelag vil bruke folkeretten i sin kamp mot den planlagte utbyggingen av Storheia vindkraftverk og nye kraftledninger i beiteområdene.

Inngrep

Advokat Geir Haugen skriver i en høringsuttalelse på vegne av Sør-Fosengruppen i Fosen reinbeitedistrikt at disse planene «er de største inngrep som er lansert overfor sørsamisk reindrift».

Han la sterk vekt på folkerettslige argumenter og sørsamenes minoritetsstatus da han presenterte uttalelsen på en pressekonferanse i Trondheim fredag.

Høringsuttalelsen er adressert til Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) og gjelder Storheia vindkraftverk, en 420 kV kraftledning Roan-Storheia og samordnet tilknytning av vindkraftverk sør for Roan.

Opptil 85 turbiner

Storheia vindkraft i Bjugn og Åfjord kommuner i Sør-Trøndelag skal ifølge planene bygges med mellom 58 og 85 vindturbiner, med en samlet årlig produksjon på mellom 580 og 780 GWh.

Statkraft Agder Energi Vind (SAE Vind) er søker for dette prosjektet. I tillegg står Statnett, Sarepta AS og TrønderEnergi Nett som søkere for utbyggingen av linjenettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.