NETTARKIV

Samarbeider tett om membraner

Camilla Aadland
1. apr. 2008 - 09:54

NTNU-forskere jobber med å utvikle en ny type membran som kan skille ut C02 fra røykgass, som et alternativ til dagens kjemikaliebaserte metoder. Research Institute of Innovative Technology for the Earth (RITE) i Kyoto regnes som et av verdens fremste på dette området, og mye takket være KIFEE har prosjektgruppen Memfo ved NTNU i dag et svært godt samarbeid med Japan.

Siden NTNU og RITE jobber med litt forskjellige typer membraner står de heller ikke i et direkte konkurranseforhold til hverandre.

– Men membranene er delvis basert på samme prinsipp, slik at vi kan diskutere funksjonalitet og utveksle erfaringer om hver vår membran, forklarer prosjektleder og professor May-Britt Hägg.

Prosjektlederen var i fjor høst på et lengre forskningsopphold i Japan, og mener de er heldige som får jobbe med de fremste i verden på sitt område.

– Samtidig sier det også noe om oss, at RITE anerkjenner oss som en interessant samarbeidspartner, mener Hägg.

Et gjennombrudd innen membranforskning kan gjøre det rimeligere og enklere å rense utslipp fra kull- og gasskraftverk rundt omkring i verden. I disse dager har prosjektet en søknad inne hos Gassnova for å sette opp et lite pilotanlegg. Dersom pilotprosjektet er vellykket, er planen å sette opp et demonstrasjonsanlegg for å teste ut teknologien i stor skala.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.