Samarbeider om teknologiutvikling for havbruksnæringen

En ny klynge for leverandørindustrien til oppdrett er i ferd med å vokse frem. To eksisterende klynger, Akvarena og Smart Water Cluster smelter sammen.

Aqualine Midgard System blir her testet hos Sintef Marintek. Aqualine er med i klyngen Akvarena.
Aqualine Midgard System blir her testet hos Sintef Marintek. Aqualine er med i klyngen Akvarena.
21. juni 2016 - 07:00

Den nye klyngen, som hadde arbeidsnavnet Blue Industry får navnet Aquatech Cluster. Navnet er så nytt at egen nettadresse ennå ikke er klar, men det kommer.

– Vi ønsker å gi leverandørindustrien en egen identitet og fremme teknologi­basert utvikling, sier Ole Svendgård, prosjektleder for nyskapingen.

Havbruk en innovativ næring

Svendgård forteller at de opprinnelige klyngene startet på initiativ fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen for åtte år siden. Nå er det et ønske om
å gi mer kraft til klyngene ved ikke bare å gå sammen, men også å trekke inn flere teknologier og interessenter. Klyngen arbeider i dag nasjonalt og har tyngdepunkt i Midt-Norge, men målet er å utvikle Aquatech Cluster til en klynge, som i større grad også retter blikket ut mot internasjonale markeder.

Nå har Svendgård og daglig leder Kristian Henriksen i Akvarena sendt en søknad om å få NCE-status. NCE står for Norwegian Centres of Expertise, en slik status utløser midler fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og SIVA.

Vis mer

Johan Pettersen er styreleder i Smart Water Cluster og jobber til daglig i Asplan Viak. Han sier til Automatisering at om klyngen får NCE-status vil det skje fra nyttår, men han understreker at arbeidet vil fortsette uavhengig av hvordan det går med søknaden.

Smart Water Cluster har hatt tre hoved­områder. De er kommunalteknikk, industri inklusive olje og gass-sektoren og havbruk, og det dreier seg om vannbehandling.

– Det vi har erfart er at havbruk er et område der interessen og evnen til innovasjon er sterk. Havbruk er det området der vi helt klart har fått best tilbakemeldinger og det er bedrifter som er i utvikling og kan håndtere innovasjon, sier Pettersen.

Les også: Forskningsrådet vil ha ny teknologi til havbruk

Vil ha med instrumentering

Svendgård forteller at klyngen NCE instrumentation har eksistert i 10 år og går derfor mot avvikling. Aquatech Cluster er i samtaler med dem.

– Ja, bekrefter Pettersen, NCE Instrumentation har oppfordret sine medlemmer til å vurdere medlemskap i Aquatech Cluster. Det er et enormt potensial å hente ut med instrumentering og automatisering i havbruk. Man kommer ikke utenom.

Svendgård åpner også for samarbeid med Norsk Forening for Automatisering og IFEA med tanke på behovene havbruksnæringen har for automatisering.

Vis mer

– Ja, vi kan starte med en workshop. Hvis det viser seg vellykket kan vi initiere et eller flere utviklingsprosjekter der bedrifter går sammen. Det er på den måten vi skal skille oss fra tradisjonelle konferansearrangører.

Wago med i Smart Water Cluster, og daglig leder Leif Midbøe bekrefter at de også skal være med videre.

– For oss er dette positivt. Vi lærer mye, vi får anledning til å samarbeide med andre, typisk tre til fire bedrifter. Det åpner muligheter og er spennende. Vi har også et par andre klynger vi ser på, som er i ferd med å startes opp på Vestlandet.

Les: Luselaser kan redde oppdretts-næringen 

Ole Svendgård er prosjektleder for å skape en ny klynge for teknologileverandører til oppdrett. <i>Foto: Joachim Seehusen</i>
Ole Svendgård er prosjektleder for å skape en ny klynge for teknologileverandører til oppdrett. Foto: Joachim Seehusen

Stram økonomi

I Innovasjon Norge sitter Bjørn Arne Skogstad som programleder for de to klyngeordningene NCE, Norwegian Centres of Expertise og GCE, Global Centres of Expertise. Når dette skrives er søknadsfristen ennå ikke løpt ut, så han kan ikke si noe om hvor mange som konkurrerer om midlene.

Vis mer

– Men det er ikke et fast antall klynger som får godkjent søknadene sine. Det avhenger både av kvaliteten på søknaden og på hva vi har tilgjengelig. I år er det forholdsvis stramme rammer, sier Skogstad.

Det er allerede to klynger med NCE-status innen oppdrett, til sammen er det 14 NCE-klynger.

– Det er flere klynger innen både olje- og gass og maritim sektor. Havbruk er en av Norges største næringer så det vil i utgangspunktet ikke svekke søknaden. Men om en klynge er helt lik en eksisterende så vil det nok bli et tema.

De som har søkt vil få svar 20. juni.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.