ENERGI

Samarbeider om nukleærforskning

Hensikten med samarbeidet er å optimalisere kjernekraftsikkerhet og avfallsbehandling.

Videre sikter en del av pågående forskning og utvikling også mot å utforske fremtidig lovende kjernekraftsystemer; de såkalt fjerde generasjon fisjonsreaktorer og fremtidige fusjonsreaktorer.

Hittil har de nasjonale hotlaboratoriene i Europa operert som individuelle, uavhengige forskningsanlegg, uten en felles strategi for fremtidige behov.

Dette samarbeidet representerer et første steg for å kartlegge infrastruktur og forskningsbehov på det nukleære området.

Arbeidet vil i første omgang konsentrere seg om tre hovedområder. Det skal etableres en inventarliste for dagens spesiallaboratorier for undersøkelse av bestrålte reaktormaterialer og kjernebrensel. Denne listen skal danne utgangspunkt for fremtidige synergieffekter.

Videre vil det gjøres en kartlegging av dagens og fremtidige behov for eksperimentelle undersøkelsesteknikker. Endelig vil man også organisere en arbeidsgruppe som skal ta seg av nukleær transport.

Transport mellom de ulike laboratoriene er en forutsetning for å utnytte kapasiteten best mulig. Målet er å få en oppdatert oversikt over den europeiske beholdningen av transportbeholdere samt harmonisere transportprosedyrene.

Representanter for de 19 laboratoriene møtes til diskusjon hos IFE i Halden fra 6. - 8. september.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.