SAMFUNN

Samarbeider om nordområdene

Medlemsbedriftene i NHO og Rederforbundet står for utbyggingen i Barentshavet, og de skal i framtiden produsere og transportere oljen og gassen fra disse områdene.
Medlemsbedriftene i NHO og Rederforbundet står for utbyggingen i Barentshavet, og de skal i framtiden produsere og transportere oljen og gassen fra disse områdene. Bilde: NASA/GSFC
Atle Abelsen
19. juni 2006 - 08:30

Samarbeidet ble markert og diskutert på et felles seminar i Washington DC, der også utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) og Norges Rederiforbund (NR) skriver i en felles pressemelding at de ser positivt på at utenriksministeren nå, gjennom sine møter med amerikanske politikere og utenriksminister Condolezza Rice, løfter de energistrategiske utfordringene og innleder en diskusjon om hvordan de kan løses.

Sikkerhet viktigere

På seminaret trakk Jonas Gahr Støre fram at for både forbrukere og produsenter blir energisikkerhet, forsyningssikkerhet og energiavhengighet stadig viktigere.

Han viste til at Norge allerede er en sentral energiaktør globalt, og at utbyggingen i nordområdene kommer til å styrke Norges geopolitiske rolle.

Om ett år transporterer rederiet Høegh den første LNG-lasten fra Snøhvit til USA. Miljø og sikkerhet vil stå i fokus i Norge, Russland og USA.

USA engasjement

Den ledende amerikanske tenketanken CSIS var med og arrangerte møtet, og tenketankens leder, dr. John Hamre, sa at USA kan komme til å engasjere seg i nordområdene.

Men han understreket at det er opp til Norge å bidra til å fremme et slikt engasjement.

Han understreket at nordområdene ikke bare er et spørsmål om markeder, men at de etter hvert også kan bli en politisk utfordring. står det i pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.