NATURVITENSKAP

Samarbeider om avansert mikroskopi

FLAGGSKIP: Dette mikroskopet, et feltemisjons TEM, er det nye Gemini-senterets flaggskip, sier forsker Bjørn Steinar Tanem, Sintef.
FLAGGSKIP: Dette mikroskopet, et feltemisjons TEM, er det nye Gemini-senterets flaggskip, sier forsker Bjørn Steinar Tanem, Sintef.Bilde: Atle Abelsen

De to institusjonene har opprettet et såkalt Gemini-senter hvor de følger felles strategiprosesser.

Partene koordinerer også arbeidet med søknader om større forskningsprosjekter og -programmer.

I det nyetablerte senteret inngår NTNUs Institutt for fysikk og avdelingen Syntese og egenskaper ved Sintef Materialer og kjemi.Detaljerte studier

Det nye senteret disponerer tre TEM-mikroskoper. De fungerer som avanserte forstørrelsesglass som ved hjelp av elektronstråler kan «se» inn i forsøksobjektene.

Mikroskopene brukes til detaljerte studier av materialers indre og deres overflater helt ned til nanometers oppløsning.

De brukes til å bestemme sammenhengen mellom materialers struktur og deres egenskaper, og er et viktig hjelpemiddel ved utvikling av nye materialer.

Ser atomene

Et klassisk eksempel er at TEM gjør det mulig å se utfellinger i aluminium på nært hold. Bildene viser hvordan atomer fra de tilførte fremmedmetallene i aluminiumlegeringer klumper seg sammen i bittesmå nåler.

Disse nålene blir en slags armering i materialet, og mikroskopbildene gjør det mulig å skreddersy denne armeringen.

Mikroskopene brukes for øvrig til en rekke formål. Det kan være studier av nyutviklede membraner, materialer for hydrogenlagring, tynnfilm for elektronikkanvendelser, nanopartikler og solcellematerialer pluss keramiske materialer for bruk i brenselceller.Sterkere sammen

– Senteretableringen er en verdifull styrking av det eksisterende samarbeidet mellom NTNU og Sintef på dette fagfeltet, sier fysikk-professor Randi Holmestad ved NTNU.

– Slagkraften i et forskningsmiljø står og faller med antallet hoder. Ved NTNU utdanner vi forskere som forsvinner etter to til tre år med doktorgrads- eller post.doc-studier. Dette samarbeidet sikrer kontinuitet i forskningen, sier hun.

Forsker Bjørn Steinar Tanem ved Sintef Materialer og kjemi påpeker at senteretableringen er viktig for hjemhenting av kunnskap til Norge:

– Når Sintef og NTNU posisjonerer og profilerer seg sammen på denne måten, blir det lettere å få gjennomslag når vi søker om deltakelse i store internasjonale prosjekter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.