IT

Samarbeid om navigasjon i nord

BAKKEBASERT: Dersom satellittsystemene svikter, skal de bakkebaserte systemene Loran C og Chayka sørge for god kommuniksjon og navigasjon i de nordligste farvann.
BAKKEBASERT: Dersom satellittsystemene svikter, skal de bakkebaserte systemene Loran C og Chayka sørge for god kommuniksjon og navigasjon i de nordligste farvann. Bilde: NASA/GSFC
Tore Stensvold
4. okt. 2010 - 07:12

Det vil gi bedre og sikrer navigasjon i Barentshavet dersom satellittnavigasjonssystemene skulle falle uti perioder.Norge skal pusse på og vedlikeholde sitt Loran C-system, mens Russland skal modernisere sitt Chayka-system. De to skal synkroniseres slik at de kan fungere som backup for elektronisk navigasjon, ifølge Fiskeridepartementet.

Flere tiltak

Samarbeidet om Loran-C og Chayka er et av flere elementer i samarbeidet mellom Norge og Russland om infrastruktur og sikkerhet i nordlige farvann.

Russland støttet Norges forslag i FNs sjøfartsorganisasjon IMO i 2006 om å etablere seilingsleder utenfor territorialfarvannet i Nord-Norge.

To systemer

Russland moderniserer og vil drive Chayka minst til 2020, som et tilleggssystem til deres eget satellittnavigasjonssystem GLONASS, blant annet med tanke på trafikkutviklingen i de arktiske farvann.

Det norske Loran-C og det russiske Chayka vil til sammen både dekke viktige områder for fiskeri og petroleumsvirksomhet og den vestlige ”porten” til den trans-arktiske sjøruten mellom Europa og Asia via den Nordlige sjørute.

Dette er områder hvor Norge og Russland har en felles interesse i robust infrastruktur og høy sikkerhet framholder fiskeri- og kystministeren, skriver departementet i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.