ENERGI

Samarbeid om hydrogen

Canada har arbeidet målbevisst med hydrogen og brenselceller i over 20 år. Presidenten i den canadiske hydrogenforeningen, Tapan Bose, har tatt til orde for et stort samarbeidsprosjekt mellom Norge og Canada.

Visepresident i interesseorganisasjonen Fuel Cells Canada, Chris Curtis, har nylig vært på en besøksrunde i Skandinavia for å få nye samarbeidspartnere. I fjor omsatte Canada for 188 millioner canadiske dollar som er en dobling på to år.

Curtis kan fortelle at det nå er over 2700 mennesker som arbeider med hydrogen i Canada. I Vancouver vokser det frem en liten hydrogenklynge hvor 1800 av disse arbeidsplassene befinner seg.

I motsetning til i Japan og i Europa, har brorparten av den offentlige satsingen i Canada blitt bevilget som utviklingskontrakter til konkrete produkter og anvendelser. Det har fått fart på den canadiske hydrogenindustrien. Myndighetene fortsetter stimuleringen med rundt 70 millioner dollar årlig.

Et lite, men godt fungerende privat marked, er likevel ikke det nok til å drive hydrogensamfunnet fremover, ifølge Jane Dalziel i den canadiske brenselcelle-produsenten Hydrogenics. Den politiske viljen er drivende kraft både på kort og på lang sikt.

Canadierne har nå startet to viktige demonstrasjonsprogrammer. Hydrogen Highway skal bygges mellom Vancouver og Whistler hvor vinter-OL skal avholdes i 2010. Denne skal bestå av en rekke fyllestasjoner der forskere og bedrifter inviteres til å teste ut sine anvendelser.

Uttesting av stasjonære og transportable anvendelser av hydrogen skal i tillegg testes ut i Hydrogen Village, som bygges i Ontario.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.