KRAFT

Samarbeid kan redusere nettleien

Samling av geografisk uavhengige oppgaver i nettselskapene kan gi lavere nettleie, ifølge NVE.

Det er en av konklusjonene i en rapport konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) har utarbeidet på oppdrag fra NVE.

– Rapporten viser at det er muligheter for effektivisering og kostnadsbesparelser i forhold til dagens selskapsstruktur. Kundene vil få lavere nettleie og nettselskapene økt overskudd, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

Les også: Nettleien reduseres med 340 kroner

Stor skala

Rapporten, som heter ”Skalaegenskaper i nettselskapenes forretningsprosesser”, viser at det er betydelige skalaegenskaper i de fleste av oppgavene nettselskapene utfører.

Med skalaegenskaper menes hvordan nettselskaps kostnader påvirkes av antall kunder og levert energi.

Les også: Vil gjøre det dyrere å bruke varmepumpe på kalde dager

Vil fjerne barrierer

I kombinasjon med økt spesialisering og profesjonalisering kan samling av geografisk uavhengige oppgaver gi reduserte kostnader.

– NVEs oppgave er å sørge for at nettjenester leveres til lavest mulig pris, gitt den kvaliteten samfunnet forventer. Vi vil derfor arbeide for å fjerne eventuelle barrierer som hindrer at lønnsomme strukturendringer gjennomføres. Denne rapporten viser at dette arbeidet er viktig. Det er imidlertid opp til eierne å avgjøre om de vil realisere potensielle kostnadsbesparelser, sier Sanderud.

Les også: Ineffektive nettselskaper har ingen risiko

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.