KRAFT

Samarbeid for fornybar energi

Ett nytt internasjonalt samarbeid skal øke den globale satsingen på fornybar energi.
Ett nytt internasjonalt samarbeid skal øke den globale satsingen på fornybar energi. Bilde: iStockphoto
Julie R. Andersen
29. mai 2009 - 14:58

I dag, 29. mai, sluttet Norge seg til landene som støtter en ny internasjonal organisasjon: Irena, det internasjonale byrået for fornybar energi.

- Irena vil styrke det norske initiativet Ren energi for utvikling, som blant annet fokuserer på vannkraft og solenergi, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Energi til utviklingsland

Irenas mål er å være et kompetansesenter som skal spre satsingen på bærekraftig fornybar energi globalt. De satser spesielt på å spre fornybar energi til utviklingsland og land med raskt voksende økonomi.

- Økt satsing på fornybar energi i utviklingslandene vil både redusere klimagassutslippene og gi fattige land en hardt tiltrengt tilgang på energi, sier Solheim.

- Avgjørende for klimagasser

- Regjeringen ønsker å bidra til å fremme bruken av fornybar energi, noe som vil være helt avgjørende dersom vi skal klare å redusere utslippene av klimagasser. Opprettelsen av Irena gir et positivt signal før klimatoppmøtet i København senere i år, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Irena er den eneste internasjonale organisasjonen med fremme av fornybar energi som eneste formål. Alle bærekraftige fornybare energikilder omfattes av Irenas virkeområde, herunder vannkraft.

80 land

-Norge ønsker å bidra til økt bruk av fornybar energi både hjemme og ute. Vi har forventninger til organisasjonen som tilrettelegger for en kraftig økning i produksjon og bruk av fornybar energi globalt, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Irena er åpen for alle FNs medlemsland. Hittil har 80 land undertegnet vedtektene.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.