KRAFT

Saltkraft innen nyttår

Saltkraftverk kan bygges i fri luft eller under bakken ved utløpet av elver i havet. Den beste plasseringen er ved eksisterende vannkraftverk, der det allerede finnes infrastruktur. Illustrasjon.
Saltkraftverk kan bygges i fri luft eller under bakken ved utløpet av elver i havet. Den beste plasseringen er ved eksisterende vannkraftverk, der det allerede finnes infrastruktur. Illustrasjon. Bilde: Statkraft

Dette er saltkraft

  • Saltkraft baserer seg på det kjemiske fenomenet osmose, hvor saltholdige løsninger trekker til seg ferskvann fra sine omgivelser (osmotisk trykk).
  • Det osmotiske trykket mellom saltvann og ferskvann tilsvarer en vannsøyle på hele 270 meter, eller et trykk på 27 bar.
  • Trykkretardert osmose baserer seg på å etablere en kontrollert blanding av ferskvann og saltvann, for eksempel ved et elveutløp.
  • En membran skiller ferskvann og saltvann, og slipper gjennom ferskvannet til saltvannstrømmen. Saltgradienten vil da føre til at trykkhøyden i saltvannet vil øke.
  • Trykkhøyden utnyttes ved å slippe vannet ut gjennom en turbin.

Kilde: Renergi

Statkraft har inngått en toårig avtale med Lyng Composite om utvikling av en prototype, skriver Dagens Næringsliv.

Målet er at prototypen, et funksjonelt åttetommers membranhus, skal være klar til nyttår.

Lykkes pionérarbeidet, håper Statkraft at verdens første kommersielle saltkraftverk vil være i drift i 2015.

– Vi skal trykke på startknappen i Tofte før året er omme, sier Stein Erik Skilhagen, leder for Statkrafts saltkraftsatsing, til DN.Dyrt

Statkraft har så langt brukt 100 millioner kroner til saltkraftverk-prosjektet, som startet i 1997.

Skilhagen bekrefter at kostnadene kan komme til å passere en milliard kroner, før Statkraft begynner å tjene penger.

– Vi prøver nå å sette sammen et lag som vi tror kan få til dette – som har den kunnskapen vi trenger for å få til saltkraft, sier Skilhagen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.