ENERGI

Salget av solcellepaneler stuper

Private huseiere dropper å installere solcellepaneler ettersom gebyrer og kutt i støtte gjør anleggene mindre lønnsomme, skriver Aftenposen.

Redusert støtte til solcelleanlegg og lavere strømpris er blant årsakene til at interessen for å installere solceller faller.
Redusert støtte til solcelleanlegg og lavere strømpris er blant årsakene til at interessen for å installere solceller faller. Illustrasjonsfoto: Colourbox
23. des. 2023 - 08:23

Gjennom det siste året er det blitt mindre og mindre lønnsomt for private å investere i solceller, skriver avisen.

Årsaken er blant annet at Enova har redusert støtten til solcelleanlegg fra 2000 kroner per kW installert til 1250 kroner. Samtidig har strømprisen falt betydelig første halvår sammenlignet med hva prisen var ved inngangen til 2023.

I tillegg mener Skatteetaten at overskuddsstrømmen fra solcelleanlegg skal skattlegges som kapitalinntekt.

Dermed er det blitt bråstopp i salget, og bransjen tror det blir svært vanskelig å nå regjeringens mål om 8 TWh solkraft innen 2030.

– Salget har i år vært en tredel av hva det var i fjor, sier administrerende direktør Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten – landets største leverandør av solceller.

Selskapet reddes av vekst i bedriftsmarkedet. Det har ifølge Strømberg gjort at firmaet har unngått permitteringer.

Både NHO, solcellebransjen og SV advarte tidligere denne uken om at skattetrøbbel kan gi bom stopp for solcellepaneler på private hjem, ifølge Klassekampen.

Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen er misfornøyd med at det er et stort sprik mellom antall oppdrettsfisk som er rapportert rømt fra oppdrettsmerder, og det reelle antallet.
Les også

Aner ikke hvor mange fisk som rømte fra oppdrettsanlegg i fjor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.