BYGG

Salget av nye boliger stuper

RÅDYRT: Boligprisene i Hammerfest ligger på 30 000 - 40 000 kroner per kvadratmeter. Her et nyoppført leilighetsbygg i nærheten av flyplassen.
RÅDYRT: Boligprisene i Hammerfest ligger på 30 000 - 40 000 kroner per kvadratmeter. Her et nyoppført leilighetsbygg i nærheten av flyplassen. Bilde: Truls Tunmo

En nedgang på 30,4 prosent er de dystre tallene fra Boligprodusentenes Forenings kvartalsrapport.

Ifølge Dagens Næringsliv er dette det laveste som er registrert siden målingene startet i 1999.

- 30 prosent fall er i overkant av hva vi hadde forventet. Vi må erkjenne at vi har fått en kraftig nedgang, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til Dagens Næringsliv.

Renteøkning får skylden

Han mener det er den økte styringsrenten i desember, fra 5,0 til 5,25 prosent, som har skylden:

- Sentralbanksjefen ville oss vondt verre med den siste renteforhøyelsen. Det ga en forsterket effekt i boligmarkedet som skapte ekstra usikkerhet, sier Jæger.

Antall igangsatte boliger i fjor lå i underkant av 30.000, marginalt lavere enn året før. Dagens Næringsliv skriver at det skyldes den høye ordrereserven ved inngangen av året. Nå er ordreserven på et bunnivå, og fremover vil det lave salget sette større preg på byggingen.

Frykter nedbemanning

- Vi forventer at igangsettingen kommer tilbake til nivåer mellom 20.000 og 25.000 nye boliger i året. Det er ikke dramatisk i forhold til 90-tallet, men det er betraktelig lavere enn dagens nivåer, sier Jæger til DN.

Han tror en del kapasitet kan overføres til yrkesbygg og vedlikehold, men sier at nedbemanning allerede er et tema flere steder.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.