Salget av anleggsmaskiner: Noe ned i tredje kvartal

Men året sett under ett gir fortsatt en fin vekst målt mot fjoråret, melder Maskingrossisternes Forening.

Salget av hjullastere i effektklassen 60- 80 hk økte med 103 prosent og 175-200 hk med 95 prosent i 3. kvartal.
Salget av hjullastere i effektklassen 60- 80 hk økte med 103 prosent og 175-200 hk med 95 prosent i 3. kvartal. Foto: Pon
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
13. okt. 2021 - 12:55

Medlemmene i Maskingrossisternes Forening melder om fortsatt høy aktivitet i markedet,
selv om tallene siste kvartal viser en svak tilbakegang. Akkumulert for 2021 viser MGF-tallene at man fortsatt ligger 5,1 prosent foran fjoråret.

Dette er fortsatt innenfor prognosen på 5-10 prosent vekst.

– For den største underkategorien gravemaskiner på belter forsetter året med vekst i tredje kvartal isolert, mens vi fortsatt ser en tilbakegang på hjulmaskiner. Videre har vi hatt en vekst i salget av hjullastere, dumpere, tandem-/asfaltvalser og asfaltutleggere, skriver direktør i MGF, Tone Lindberg Grøstad, i en kommentar til statistikken.

Hjullasterne selger mer

Blant de største underkategoriene er det hjullasterne som har høyest vekst fra 608 i 2020 til 745 maskiner i 2021. Dette gjør også at hjullasterne er den nest største underkategorien, kun slått av gravemaskiner på belter som hittil i år har solgt 1132 maskiner mot 1116 i samme periode i fjor. Minigravere på belter er tredje største kategori, og har hittil i år solgt 743 maskiner mot 688 i samme periode i fjor.

For hjullasterne er det stabilt salg eller tilbakegang for alle effektklassene med unntak av 60-80 hk som øker med 103% og 175-200 hk som øker med 95 prosent i kvartalet. Både i tredje kvartal og akkumulert så langt i år, er det effektklassen 60-80 hk som er størst.

  <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
  Foto:  Jarle Skoglund

Ingen tall for utslippsfrie maskiner

Det er et økende ønske om statistikker for utslippsfrie maskiner, og MGF gjør en kontinuerlig vurdering sammen med Prognosesenteret og medlemmene på når tiden er inne for å starte å rapportere på energibærer. Foreløpig er utfordringen at det er for få leverandører av denne type maskiner til at vi klarer å opprettholde anonymitet i statistikken.

Statistikk for utslippsfrie maskiner vil ifølge MGF i utgangspunktet bare være aktuelt på gravemaskiner i oppstarten, og i klassene over 10 tonn har vi frem til nå bare hatt to leverandører. Innfasingen av ytterligere to aktører er forventet i fjerde kvartal i år eller tidlig 2022.

Økte stålpriser kan påvirke

MGFs medlemmer melder om høy aktivitet i markedet, og opprettholder prognosene for
vekst for 2021 totalt. Det er dog noen bekymringer knyttet til økte leveransetider og priser
når man globalt går inn i en post-covid-periode med vekst.

Det er allerede varslet økte priser på stål og frakt, noe som kan påvirke våre medlemmer. Flere medlemmer melder om økende ordrereserver, noe som også kan ha påvirket et noe svakere tredje kvartal enn de foregående dette året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.