NYHETER_BYGG

Sakte for Turning Torso

Nils G. Indahl
27. okt. 2004 - 12:14

MALMØ: HSB gikk nær konkurs på grunn av Øresundsregionens nye vartegn, Turning Torso.

Sluttregningen for Turning Torso kommer trolig på 1, 6 milliarder svenske kroner, mens huset allerede er nedskrevet regnskapsmessig til 800 millioner.

Feilberegningen kostet Johnny Örbäck stillingen som direktør i HSB i 2004 og skapte betydelig misnøye hos HSBs medlemsforeninger.

Fordi det i Sverige ikke er tillatt å blande leie- og eierleiligheter, slik det er gjøres i mange andre land, ble HSB tvunget til å gjøre hele huset om til leieleiligheter. Dårlig salg av leiligheter veltet neste hele prosjektet.

Mannskropp i bevegelse

TUs utsendte besøkte toppen av Turning Torso - mannskroppen i bevegelse - en formiddag i begynnelsen av oktober. Fra 54. etasje er det utsikt over Malmø, Lund og København.

Armeringslaget gjør klart for å motta betongen til det siste gulvet. Deretter skal taket på, og huset når sin fulle høyde på 190 meter. Dette skal bli Skandinavias høyeste bolighus.

Transporten mot toppen foregår i en heis på utsiden av bygningen. Her på toppen blåser det nesten alltid 10 sekundmeter mer enn på bakken. Det rister i heisen under vårt besøk, og når vinden passerer 20 sekundmeter, stenges byggekranene av sikkerhetsgrunner.

- Ingen ting er som i et vanlig hus, forklarer prosjektsjef Ingvar Nohlin. - Ikke to fasadeelementer er like og ingen av delene er rette. Alt er unikt - både produksjonsmetoden, fasadeelementene og logistikken.

I og med at fasaden er brutt, må man føre kraften inn i kjernen av huset ved hjelp av betong.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Det hadde ikke vært mulig å bruke bærende stålkonstruksjoner i dette prosjektet fordi de normalt bærer i trapphus, sjakt og fasade, forteller Nohlin.

- Logistisk er byggingen komplisert ved at alt bygges opp nedenfra, en etasje av gangen. De to byggheisene er plassert på utsiden og vi har vært nødt til å stenge kranene 48 dager på grunn av dårlig vær i løpet av det siste året, sier han.

Sjernearkiteken Calatrava

Turning Torso er tegnet av den 55-årige spanske stjernearkitekten Santiago Calatrava. Ett av hans siste verker var ombygningen av Olympia-stadion i Athen, og han har tegnet og konstruert en stort antall broer og spektakulære bygninger, deriblant operaen i Valencia som TU har skrevet om tidligere og Roda-broen i Barcelona i 1984.

- Calatrava har to arkitekter som følger opp prosjektet og han besøker byggeplassen en gang i halvåret. Han har vært behageligere å samarbeide med enn enkelte danske storheter. Han har forstått våre problemer i et hardt klima og har bidratt konstruktivt til å løse dem, sier Ingvar Nohlin

Calatrava er ingeniørutdannet i tillegg til å være arkitekt og er svært opptatt av å utfordre både fysiske krefter og geometriske former.

- Turning Torso viser at vi er en fremtidsrettet region og at vi ikke er redde for å satse nytt, sier Pia Sandin, kunde- og markedssjef for Turning Torso. Huset har alle blikk rettet mot seg og interessen fra USA, Australia og andre europeiske land er enorm, sier hun.

Vrir seg 90 grader

Drivkraften bak Turning Torso var Johnny Örbäck, daværende direktør i HSB Malmø. Han møtte Calatrava i Zürich i 1999. Arkitekten hadde laget en skulptur som het Twisting Torso, og Örbäck overtalte kunstneren til å tegne en bygning med samme tema.

Konstruksjonen vrir seg 90 grader fra høyeste til laveste punkt og bygger på ni kuber, hver med fem etasjeplan. Mellom hver kube er det en ekstra etasje, som delvis brukes til installasjoner, og delvis til fellesarealer og noen få leiligheter.

Hver etasje er på cirka 400 kvadratmeter. De 11 nederste etasjene er beregnet til næringslokaler, hvor minste seksjon er på en halv etasje.

Bygningen inneholder dessuten eksklusive fellesfasiliteter som parkering, portner, rengjøringstjeneste og vaskeri. På 43. etasje blir det to bastuer og helsestudio. Flere festlokaler vil kunne leies av beboerne.

Dårlig salg veltet nesten prosjektet

De 38 øverste etasjene i det 54 etasjers bygget var ment å bli eierleiligheter. Bare er tyvetalls ble solgt. Fordi det i Sverige ikke er tillatt å blande leie- og eierleiligheter, slik det er gjøres i mange andre land, ble HSB tvunget til å gjøre hele huset om til leieleiligheter.

Interessen for å leie en av de 147 leilighetene er stor. Innflyttingen blir høsten 2005. Ventelisten er oppe i 900 familier.

- Vi får 5 - 10 nye henvendelser hver dag. I første omgang vil leilighetene bli tildelt de som tidligere ville kjøpe eierleiligheter. Deretter kommer bosparere i HSB, og til slutt går vi etter ventelisten, sier kunde- og markedssjef Pia Sandin.

HSB Malmø er en sammenslutning av 270 eierforeninger med i alt 40 000 medlemmer. Den er organisert som en ekonomisk forening, en form for aksjeselskap med medlemmer isteden for aksjer. HSB Malmø er en del av Hyresgästernas Sparkasse och Byggnadsförening (HSB) som har over en halv million medlemmer i Sverige.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.