– En rekke målinger i det siste har vist at Norge blir stadig mindre attraktivt som vertsland for investeringer. Vårt konkurranseevnebarometer bekrefter trenden, sier viseadministrerende direktør Kristin Clemet i NHO.
I gjennomsnitt på de tolv indikatorene i barometeret har Norge falt fra en sjetteplass i fjor til en syvendeplass i år i forhold til de landene vi konkurrerer med.
Jumboplass
Særlig på to områder går Norge i feil retning: Skatte- og avgiftsnivået har skjøvet Norge ned to plasser, til en åttendeplass, blant de ti landene i årets oversikt. USA, Irland og Tyskland topper listen, mens Danmark og Frankrike plasseres etter Norge. Blant annet slår høy formuesskatt og særnorsk investeringsavgift uheldig ut for Norge.
Når det gjelder forskning og innovasjon er Norge den desiderte jumbo, to plasser ned fra i fjor. Norge bruker 1,7 prosent av brutto nasjonalprodukt på forskning, mens OECD-gjennomsnittet bruker 2,2 prosent. Finland og Sverige skårer høyest på denne indikatoren.
Trenger insentiver
– Formuesskatten må fjernes for å stimulere til aktivt privat norsk eierskap og langsiktig satsing i næringslivet, sier Clemet, som vil ha bort investeringsavgiften 1. april, i tråd med Stortingets vedtak. NHO går også inn for å avvikle den midlertidige utbytteskatten. – For å stimulere til økt forskning er det viktig at Stortingets vedtak om skatteinsentiver blir gjennomført, påpeker Clemet.
På utdanningsindikatoren har Norge falt fra fjerde- til syvendeplass. Spesielt når det gjelder teknologisk utdanning ser Norge ut til å tape terreng, ifølge NHO.
– Ressursbruken er totalt sett tilstrekkelig, men det kan stilles spørsmål ved hvorvidt vi får nok igjen for sen samlede ressursbruk, heter det i rapporten.
Barometeret omfatter ti land og tolv konkurranseevneområder.
Blant dem er skatte- og avgiftstrykk, forskning og innovasjon, arbeidsmarked og lønnskostnader, utdanning, transport, økonomisk stabilitet og forutsigbarhet.