KRAFT

Sahlin holder tett om grønne sertifikat

HOLDER KORTENE TETT: Lederen for den svenske opposisjonen, Mona Sahlin, vil ikke røpe hvorfor Norge trakk seg ut av forhandlingene om et felles grønt sertifikatmarked.
HOLDER KORTENE TETT: Lederen for den svenske opposisjonen, Mona Sahlin, vil ikke røpe hvorfor Norge trakk seg ut av forhandlingene om et felles grønt sertifikatmarked. Bilde: Scanpix
31. okt. 2007 - 08:17

Høyre-leder Erna Solberg og Frps formann Siv Jensen forsøkte i går å fritte ut lederen for de svenske sosialdemokratene om hva som gikk galt da de politiske forhandlingene om et felles grønt sertifikatmarked strandet.

Hva gikk galt?

Anledningen var plenumsdebatten i forbindelse med åpningen av Nordisk Råd i Stortinget.

– I Norge har vi ikke fått vite hva som gikk galt i disse forhandlingene, annet enn at det ville bli en mye dyrere ordning for nordmenn enn for svensker. Deler Sahlin denne oppfatningen om hvorfor denne ordningen gikk i stå? spurte Solberg.

Hun understreket at forhandlingene kollapset mens den lå i fanget til den tidligere svenske sosialdemokratiske regjeringen og den nåværende norske rødgrønne regjeringen i februar i fjor.

Ville ikke svare

Mona Sahlin nektet imidlertid å svare på spørsmålet.

– Jeg tenker ikke å låne meg til å stå her og gjengi hva som skjedde i de forhandlingene, svarte hun.

Solberg ville imidlertid ikke la Sahlin slippe så lett, og beskyldte henne for å unnvike svaret av bekvemmelighetshensyn.

Enstemmig storting

– Det kan være bekvemt ikke å snakke om innholdet i forhandlinger, fordi det er politisk betent, men i dette tilfellet var det et enstemmig norsk storting som hadde ønsket seg et grønt sertifikatmarked sammen med Sverige, og vi har ennå ikke fått svar på hva som egentlig torpederte dette, sa Solberg.

– Jeg tror ikke det har noe poeng å stå å snakke om hvem som vant og tapte, la oss heller finne andre former å samarbeide på, det er mer konstruktivt, svarte Sahlin.

Ba om enighet

Frps formann Siv Jensen ba om at Sverige og Norge måtte løse uenighetene og få til en ordning med grønne sertifikat.

Under tirsdagens debatt deltok blant annet fire nordiske statsministre, lederne for de største opposisjonspartiene fra hvert land, samt de 87 medlemmene av Nordisk Råd, som alle er parlamentarikere fra de ulike lands nasjonalforsamlinger.

Forhandlingene gjenoptas

Flere norske opposisjonspolitikere oppfordret den norske og svenske regjeringen til å gjenoppta forhandlingene om de grønne sertifikatene, og statsminister Jens Stoltenberg svarte at han skal ta med seg oppfordringen videre.

– Men det har ikke styrket min forhandlingsposisjon overfor Sverige at alle opposisjonspolitikerne fra Norge i salen i dag har sagt at jeg bør gi mer til svenskene, la han til.

Tettere samarbeid

Flere politikere fra mange land tok til orde for å få til flere felles nordiske virkemidler i miljøpolitikken. Mona Sahlin oppfordret blant annet til et tettere samarbeid om det felles nordiske elmarkedet, for å vri det mot mer fornybar energi.

Årets Nordisk Råd er den 59. sesjonen, og temaet er klimaforandringene.

©NTB

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.