INDUSTRI

Sagen som ikke kapper fingrene

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
14. mars 2007 - 11:26

Sagen SawStop kan spare tusener av fingre og mange hender hvert år.

Sjefen for SolidWorks, John McEleney, skryter uhemmet av konstruksjonen. Det gjorde han under Solid Works' brukerkonferanse i New Orleans tidligere i år.

Unngå kjøttskader

Grunnen til at sagen er så sikker, er at den er konstruert med deres DAK-program.

SolidWorks-sjefen testet sagen med en pølse som skulle illustrere en finger. Med en gang sagbladet kom i kontakt med pølsa, kom et kraftig smell som skyldtes at en aluminumsblokk ble skutt inn mot tennene på bladet for å gi rask stopp.

Bråstopper sagtennene

Teknikken går ut på at det legges en elektrisk lading på bladet som analyseres av en mikroprosessor i stoppemekanismen. Vår kropp har en relativt stor kapasitans og ledeevne som fører til et fall i ladingen til bladet når for eksempel en finger kommer i kontakt med bladet.

En oppspent fjær skyter aluminiumsblokken inn mot tennene på bladet og stopper bladet i løpet av 3 til 5 millisekunder samtidig som bladet trekkes inn i saga.

3000 amputasjoner

Amerikanske myndigheter fastslår at arbeidssager hvert år er involvert i 60.000 skader hvorav tre tusen amputasjoner. Det er det samme som en skade hvert niende minutt. I USA er det anslått at detfinnes seks millioner bordsager.

SawStop håper å kapre en anselig del av markedet og dermed redde helsa og mange fingre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.