ENERGI

Saftige gasstomater

De klart største gasskundene er bøndene på Rennesøy, Talgje, Finnøy og Fogn. Samlet vil disse forbruke 140 GWh i sine gartnerier, som hovedsakelig produserer tomater for det norske markedet.

Naturgass i kombinasjon med kogenereringanlegg er særdeles effektivt i gartnerier. Det skaffer lys, varme og CO2. Vanligvis bruker gartnerier store mengder CO2 som de må kjøpe inn ekstra for å forbedre produksjonen av planter.

For fotosyntesen er jo nettopp omdanning av CO2 til O2 grunnleggende for planters vekst og trivsel. Eksosen fra kogeneringsanleggene kan derfor kjøres rett inn i gartneriene og mette luften med rundt 20 prosent CO2.

Overgangen til naturgass gir store miljømessige besparelser, i og med at gartnerier tidligere enten fyrte med tungolje eller spillolje. Så heretter vil store deler av norsk tomatproduksjon gå på naturgass.

I området som dekkes av Lyse Gass er det 100 gartnerier som heretter skal bruke naturgass i sin planteproduksjon. Disse utgjør til sammen 28 prosent av det samlede arealet av gartnerier i Norge.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.