ROMFART

Sabotasje mot romstasjon-pc

DESEMBER 2006: STS-116-mannskapet (inkl. Christer Fuglesang) har klappet sammen solcellepanelet på stasjonsdel P6, lagt til en ny P5-del og rekonfigurert hele det elektriske systemet.
DESEMBER 2006: STS-116-mannskapet (inkl. Christer Fuglesang) har klappet sammen solcellepanelet på stasjonsdel P6, lagt til en ny P5-del og rekonfigurert hele det elektriske systemet. Bilde: NASA
Mona Strande
27. juli 2007 - 10:53

Pc-en hadde ingen kommando-, kontroll- eller navigasjonsfunksjoner, så ingen astronauter ville ha blitt skadet på grunn av sabotasjen selv om det ikke ble oppdaget.

Det sier driftslederen for romoperasjoner hos NASA, Bill Gerstenmaier, ifølge CNN.

Kuttede ledninger

Pc-en skal sendes opp til den internasjonale romstasjonen (ISS) med Endeavour 7. august.

Den er programmert for å overvåke følerne på romstasjonens fagverk, for å varsle om vibrasjoner og uregelmessigheter - som at et solcellepanel kommer ut av stilling.

Det skal være ledningsnettet inne i pc-en som har blitt fiklet med. Visstnok har flere ledninger rett og slett blitt kuttet av.

- Den skal repareres, og vil bli sendt opp med Endeavour som planlagt. Det blir ingen forsinkelser på grunn av dette, sier Gerstenmaier.

Første sabotasjeforsøk

Underentreprenøren som leverer pc-en til NASA varslet om ødeleggelsene for en uke siden. NASA mener de uansett ville ha funnet feilen under testing, selv om de ikke hadde fått en forvarsel fra entreprenøren.

- Ødeleggelsen er veldig tydelig og lett og oppdage, sier Gerstenmaier, som ikke vil offentliggjøre hvem underentreprenøren er.

Dette er det første kjente sabotasjeforsøket på utstyr som NASA skal sende ut i rommet, og de skal undersøke saken nærmere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.