MOTOR

Saab er solgt

FORNØYD: Leder i verkstedklubben på Saab i Trollhättan, Paul Åkerlund, var tirsdag kveld glad for at GM hadde gått med på å selge Saab til nederlandske Spyker Cars.
FORNØYD: Leder i verkstedklubben på Saab i Trollhättan, Paul Åkerlund, var tirsdag kveld glad for at GM hadde gått med på å selge Saab til nederlandske Spyker Cars. Bilde: Scanpix
27. jan. 2010 - 07:53

Den amerikanske bilprodusenten General Motors (GM) bekrefter at selskapet selger Saab til nederlandske Spyker. I Sverige er det stor lettelse.

En pressemelding om salget ble tirsdag kveld lagt ut på General Motors’ nettsider.

Bindende avtale

– General Motors og Spyker Cars NV bekreftet i dag at de har inngått en bindende avtale om salg av Saab Automobiles AB, heter det i meldingen.

– Dagens kunngjøring er gode nyheter for Saab-ansatte, Saab-forretninger og leverandører, gode nyheter for millioner av Saab-kunder og fans over hele verden, sa John Smith, GMs visepresident for planlegging og allianser, i meldingen.

Nye modeller

På en telefonoverført pressekonferanse i Detroit sa Smith senere at Saab vil kunne begynne å produsere de nye modellene 9-5 og 9-4X i begynnelsen av april.

Det nye selskapet vil fortsette samarbeidet med Saab-forhandlere i USA og levere biler til det amerikanske markedet.

Han fastslo også at Saab-eiere vil beholde sine garantirettigheter over hele verden. I noen land vil de bli ivaretatt av Saab Spyker, i andre av GM.

Lettelse

– Utrolig lettet, sa fagforeningsleder Stefan Löfven i sin første kommentar til meldingen fra Detroit. Löfven er leder for IF-metall-klubben hos Saab i Trollhättan.

– Nå begynner et nytt avsnitt, og det gjenstår mye arbeid. Men dette er et arbeid som er framtidsrettet, og det kan skje i en positiv ånd, sier han.

Sosialdemokratenes næringspolitiske talsmann Tomas Eneroth kaller resultatet «en viktig beskjed for svensk bilindustri».

– Det var flaks at ingen lyttet til næringsminister Maud Olofsson da hun sa at man skulle produsere noe annet enn biler i Trollhättan, skriver han i en uttalelse.

400 millioner euro

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er prisen Spyker betaler til General Motors 400 millioner dollar, tilsvarende 2,3 milliarder kroner. Av dette betaler selskapet 74 millioner dollar kontant, mens resten betales i form av aksjer med lavest prioritet.

Salget er avhengig av at den svenske regjeringen garanterer for et lån på 400 millioner euro (3,2 milliarder kroner) i Den europeiske investeringsbanken. Den svenske regjeringen bekreftet på en pressekonferanse tirsdag kveld at en slik garanti blir gitt.

Arbeidet hardt

Ifølge pressemeldingen fra GM har selskapet sammen med Spyker og den svenske regjeringen «arbeidet meget hardt og kreativt» for å komme fram til avtalen.

Meldingen fra GM kom etter at det i flere timer tirsdag flommet av rykter om at en avtale var inngått. Rykter om det samme har imidlertid herjet også ved tidligere anledninger, uten å vise seg å være reelle, og derfor ble de betraktet med visse reservasjoner.

Nytt selskap

Som en del av avtalen skal nederlandske Spyker opprette et nytt selskap, kalt Saab Spyker Automobiles, som skal føre Saab-merket videre.

Salget skal være gjenstand for de vanlige prosedyrene og formalia før det er endelig avsluttet, inkludert godkjenning fra den svenske regjeringen og godkjenning av retten.

– Andre betingelser og spesielle vilkår vil bli gjort kjent etter hvert, heter det i pressemeldingen.

Sveriges regjering

Under forutsetning av at man handler raskt, venter partene at hele salget vil være gjennomført i midten av februar, skriver GM i pressemeldingen.

De aktivitetene som er igangsatt for å avvikle Saab vil bli stoppet øyeblikkelig og inntil salget er gjennomført.

GMs sjef i Europa, Nick Reilly, sier at GM hele tiden har hatt et håp om å finne en løsning for Saab og unngå at selskapet ble slått konkurs. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.