T2

Så tynn blir din tv

SÅ TYNN:De nye OLED-TV-en vil bli supertynne. Bare en film med et støttesjikt og noen siganl og strømledere.
SÅ TYNN:De nye OLED-TV-en vil bli supertynne. Bare en film med et støttesjikt og noen siganl og strømledere.
12. feb. 2010 - 16:54

Mobiltelefoner med oled-skjermer begynner å bli ganske utbredt. Det driver teknologien og markedet. Nå kommer turen til tv-ene. Sony introduserte en ekstremt kostbar 11 tommer på det amerikanske markedet for et par år siden, men har satt den videre utviklingen på vent. Det kostet for mye i finanskrisetider.

Koreanerne har derimot ikke gitt seg. LG har introdusert en 15 tommers oled-tv som kommer til Norge i slutten av mars til en pris av 15 995 kroner. Vi fikk nylig se den i aksjon i Stockholm og kunne konstatere at bedre TV har vi aldri sett. Punktum.Lysdioder

Oled er som led; lysdioder. Det kan være litt forvirrende når alle snakker om nye led-tv-er. Leser man forbi reklamemakernes rop om led så handler disse tv-ene bare om nytt baklys. Man har byttet ut lyskilden i en lcd-tv med lysdioder i stedet for lysstoffrør. I en oled-skjerm handler det ikke om baklys. Her er det lyset fra lysdiodene vi ser. O-en foran light emitting diode står for organic og betyr ikke annet enn at det er organiske forbindelser, altså karbonbaserte, i det sjiktet som sender ut lys.

TROR PÅ OLED: produktspesialist Kaveh Kiani i LG tror på OLED, men for de som skal ha TV i gigantklassen nå er tilbudet LCD eller plasma. orv

Bare godsaker

Med unntak av prisen, som kommer til å være ganske stiv i starten, tilbyr oled fordeler som ingen annen skjermteknologi kan tilby. Selve skjermen er ikke annet enn en film på noen tiendedels mm. Det betyr at slike tv-er kan bygges rekordtynne. Det de trenger ekstra er en tynn plate til å støtte skjermen og den trenger ikke være tykk. Selve filmen kan være helt svart samtidig som teknologien gir høy lysstyrke. Det betyr også et helt fantastisk kontrastforhold. Lysdiodene har også evnen til å gjengi et svært stort fargeområde.

Lcd-skjermer som dominerer markedet i dag har et vinkelproblem. Sitter man i stor vinkel fra tv-en blir bildet dårligere. Ulike tv-er varierer selvsagt, men oled har ingen slike problemer. De fungerer på samme måte som de gamle bilderørene og plasmaskjermer.UNDERVERK: Selve OLED-filmen er 0,3 mm tykk som med støtten fra bakstykket blir til 3 mm. Den har et bilde som vi aldri har sett før på en TV. Men LGs 15 tommer blir nok for liten for de fleste og den vil koste flesk når den dukket opp om et par måneder.
UNDERVERK: Selve OLED-filmen er 0,3 mm tykk som med støtten fra bakstykket blir til 3 mm. Den har et bilde som vi aldri har sett før på en TV. Men LGs 15 tommer blir nok for liten for de fleste og den vil koste flesk når den dukket opp om et par måneder.

Mer oled

Skal vi tro LGs planer er tiden kommet for oled.

- Vi vil produsere 20-tommer allerde i år og 30-tommere neste år. I 2012 planlegges det oled-tv-er opp til 47 tommer. Vi håper prisen faller i løpet av et par år og målet er at en 24-tommer skal koste et sted mellom 15 og 18 000 i løpet av 2012. Det forutsetter selvfølgelig at etterspørselen stiger og volumene går opp, sier produktspesialist Kaveh Kiani i LG.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.