TERRORANGREPENE

Sa nei til bombehunder i regjeringskvartalet

FIKK NEI: Forsvarets hundeskoles tjenester ble ikke vurdert som nødvendige hverken før eller etter terrorangrepet 22. juli.
FIKK NEI: Forsvarets hundeskoles tjenester ble ikke vurdert som nødvendige hverken før eller etter terrorangrepet 22. juli. Bilde: colourbox.com
6. okt. 2011 - 07:32

Ifølge VG foreslo en sikkerhetsvakt i Departementenes servicesenter allerede våren 2010 å ha søkshunder i området hvor bomben gikk av 22. juli i år.

1,4 millioner

I forslaget til ledelsen i Sikkerhetsavdelingen lå det en detaljert beskrivelse av hva søkshundene fra Forsvarets hundeskole kunne utføre i regjeringskvartalet. Prislappen skal ha vært rundt 1,4 millioner kroner. Ledelsen sa likevel nei til forslaget.

Etter terrorangrepet i sommer tilbød Forsvarets hundeskole gratis hjelp i form av to bombehunder med fører til vaktordningen i regjeringskvartalet. Også da var svaret nei selv om sikkerhetsvaktene selv ønsket bombehundene velkomne.

– Uformelt forslag

Avdelingsdirektør Ole Peder Nordheim i Departementenes servicesenter bekrefter overfor avisen at det skal ha blitt fremlagt en slikt forslag i 2010, men beskriver det som høyst uformelt og uten prisoverslag. Han sier at hunder ikke ble vurdert som et aktuelt tiltak og sier at ved spesielle hendelser inngår politiets egne eksplosivhunder.

– Hadde vi hatt en bombehund i regjeringskvartalet 22. juli ville det uansett ha tatt noe tid før denne ville vært tilgjengelig, sier han.

Dette imøtegås av kaptein Vegar Falsten ved Forsvarets hundeskole.

– Hvis du tar med deg en sånn hund ut til en varebil med eksplosiver i, kommer den til å oppdage at det er en bombe der i løpet av sekunder. Det er litt avhengig av vindretningen, men den trenger bare gå ut av døren, sier Falsten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.