OLJE OG GASS

Så mye taper oljeselskapene til staten og Røkke på ny Sverdrup-fordeling

0,8 prosentpoeng koster dyrt.

Etter Olje- og energidepartementets nye fordeling av eierandeler på Sverdrup-feltet, mister Petoro og Det norske verdier for henholdsvis 758,4 millioner kroner og 505,6 millioner kroner. Regnestykket er basert på Carnegies anslag for Sverdrup-feltets verdi etter skatt som er på 158 milliarder kroner.
Etter Olje- og energidepartementets nye fordeling av eierandeler på Sverdrup-feltet, mister Petoro og Det norske verdier for henholdsvis 758,4 millioner kroner og 505,6 millioner kroner. Regnestykket er basert på Carnegies anslag for Sverdrup-feltets verdi etter skatt som er på 158 milliarder kroner. Bilde: Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Ina AndersenIna AndersenJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
2. juli 2015 - 13:18

I dag ble det kjent at Olje- og energidepartementet har bestemt seg for hvordan Norges største bløtkake - Johan Sverdrup-feltet - skal fordeles. For noen var det en stor skuffelse. Andre fikk mer enn utgangspunktet.

– Dette er en gedigen skuffelse for Det norske. De mente at de skulle ha en mye høyere andel enn de 11,9 prosentene som den foreløpige avtalen innebar. Så får de enda mindre. Gapet mellom forventning og det faktiske er nå blitt enda større, sier analytiker hos Carnegie, Kjetil Bakken.

Endringene i eierandelen utgjør til sammen bare 0,8 prosentpoeng, men på grunn av feltets enorme verdi utgjør det store summer.

Taper over én halv milliard

Beregninger Teknisk Ukeblad har gjort, viser at Det norske med dagens avgjørelse mister verdier tilsvarende en halv milliard kroner.

Danske Maersk Oil får en tilsvarende økning i sin andel av storprosjektet.

Utregningene er basert på Carnegies estimat for Sverdrup-feltets nåverdi etter skatt fra februar 2015.

For Det norske er reduksjonen i eierandelen kun på 0,32 prosentpoeng (fra 11,9833 eierprosent til 11,5733 eierprosent).

Les også om språkbråket på sokkelenSpråkbråk på sokkelen: Måtte ty til ordbok for å forstå jobben

Les også: Sverdrup-kontrakter til Asia: Derfor ble Sør-Korea valgt over Norge

Petoro skuffet

Statens oljeselskap Petoro mister etter de samme beregningene verdier tilsvarende 758 millioner kroner. Svenskeide Lundin Norway kan imidlertid plusse på tilsvarende verdier. Statoils andel er uendret.

– Det er riktig at vedtaket innebærer en viss reduksjon av Petoros andel sammenlignet med kompromisset som ble inngått mellom fire av fem partnere i vår. Ut fra det er det skuffende å se en reduksjon, sier kommunikasjonssjef Sveinung Sletten i Petoro til Teknisk Ukeblad.

– Men samtidig er det en begrenset reduksjon, legger han til.

For Petoro er reduksjonen i eierandelen 0,48 prosentpoeng (fra 17,84 eierprosent til 17,36 eierprosent).

Men det er jo fortsatt store verdier?

– Ja. Om du ser på Stortingsproposisjonen for Sverdrup, så er det beregnet at nåverdien for prosjektets første byggetrinn før skatt er om lag 270 milliarder kroner. For Petoro betyr dette en initiell reduksjon på 1,35 milliarder sammenlignet med kompromisset. Dette er før skatt, sier Sletten.

Han viser til vedtaket fra Olje- og energidepartementet som viser at fire av fem selskaper er enige om at hver av eierne på et senere tidspunkt kan igangsette nye vurderinger av ressursfordelinger av feltet.

Les også: Interne detaljer avslører: Sverdrup-oljen blir mindre verdt enn vanlig olje

Rettslige skritt

Det norske vurderer rettslige skritt etter departementets avgjørelse. For Petoro er ikke dette aktuelt.

– Det er selvfølgelig skuffende med reduksjon, men i vedtaket som foreligger betyr det at vi senere kan ta en revurdering av ressursene i feltet. Da er det ikke aktuelt for Petoro å vurdere rettslige skritt her, sier Sletten.

Det norske legger seg dog på en annen linje: Kommunikasjonssjef Rolf Jarle Brøske ser ikke bort fra en rettssak.

– Det som er vårt budskap nå er at vi må bruke god tid. Vi har en tidsramme på tre uker og må sette oss inn i vedtaket fra departementet, sier Brøske

– Hva er alternativene dere ser for dere?

– Enten må vi akseptere vedtaket eller så må vi påklage det. I ytterste konsekvens kan vi gå til rettslige skritt, men det blir i så fall i forlengelsen av en klage, forteller Brøske.

– Siden vi ikke var fornøyde med de kommersielle forhandlingene, så sier det seg selv at vi ikke er fornøyde med det departementet har kommet med nå, sier han.

Les også: Slik vil de snu opp-ned på subsea-utbygginger

Frist 15. august

Teknisk Ukeblad har siden i morges forsøkt å få et intervju med olje- og energiminister Tord Lien om fordelingen. Kommunikasjonsavdelingen viser istedenfor til en pressemelding de har lagt ut på nettsidene deres samt vedtaksbrevet.

– Departementet har fattet et vedtak i samsvar med den hjemmelen det har til det etter petroleumsloven. Hva som er har vektlagt framgår av vedtaket som er offentliggjort. Hvilken nasjonalitet eller eierskap de ulike rettighetshaverne har er irrelevant for den vurdering departementet har gjort, skriver kommunikasjonsrådgiver Jan Magne Bae i en epost til Teknisk Ukeblad.

På spørsmål om planen for utbygging og drift av Johan Sverdrup-feltet (PUDen) vil kunne bli godkjent dersom vedtaket blir påklaget, svarer Bae følgende:

– Departementet vil fastsette unitiseringsavtalen om rettighetshaverne ikke overholder fristen om å innsende en undertegnet unitiseringsavtale innen 15. august, skriver Bae.

Les også: Lundin-legenden bikker 70: – Nå slipper jeg å sitte på ørkesløse møter og spille snill gutt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.