T2

Så mye strøm bruker dingsene dine

Morten Gulden
25. mars 2009 - 13:31
Vis mer

I Grønn Hverdags lokaler i Oslo forklarer Håkon Lindahl at, neida, det går ikke bedre med energiforbruket vårt. Han er redaktør i stiftelsen, og har mye på hjertet når det gjelder strøm.

– Det er altfor mange nye, spennende duppeditter folk har lyst på, sier Lindahl.

– Folk vil ha større TV-er, og de bruker mer strøm. En spillkonsoll kan trekke vanvittig mye energi selv i standby. Den generelle forbruksveksten spiser opp gevinsten vi har fått med mer effektive apparater.

Lindahl viser stolt frem stiftelsens El-bil: – Den er gammel, og helt forferdelig å kjøre. Men, når de nye plug-in hybridene kommer, blir det endelig bra – de kommer folk til å ville ha.



– I hjemmet derimot

Lindahls råd for lavere energibruk til det beste for miljø og lommebok er en blanding av smarte teknologitips og skuffende pragmatiske sparetiltak.

– Du sparer mer på å etterisolere enn å kjøpe varmepumpe. Og det er langt bedre å kutte litt ned på hvor lenge du dusjer, enn å kjøpe sparedusj. Dusjer du i ti minutter hver dag er det snakk om over tusenlappen i året for en vanlig familie. Et karbad er mye, mye verre.

– Når det er sagt hjelper selvsagt sparedusjen. Og luft-luft varmepumper er en næring i ferd med å kunne stå på egne ben, selv uten offentlige støtteordninger.

– Både bedre teknologi og endrede forbruksvaner må til for å få ned strømforbruket, formaner Lindahl.



Hva som virker

– Vaskemaskinen alene tar veldig mye strøm, det er mye å spare på nye, mer effektive vaskemaskiner. De har blitt langt bedre de siste årene.

– Svanemerket på disse garanterer godt resultat ved lavere temperatur, og det hjelper mye.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Panelovn er styggedom

– Panelovner er en versting, forteller Lindahl. Det er en gedigen sløsing med strøm. Når du skal varme huset, er bioenergi bra, og vedfyring veldig bra. Det samme er pellets, og sentralkjeler.

– Magasinovner gir jevnere varme og man kan fylle på mye av gangen, det varer lenge uten å gi ekstrem varme.



Flinkere Elektronikkbransje

– Forskjellen på nye og gamle apparater er stor, men den nye TV-en din bruker mer strøm enn den gamle. Etter hvert som teknologien utvikler seg, er det likevel en klar trend mot bedre energieffektivitet.

– Og spillkonsollen trekker faktisk ganske mye. Xbox er verst, Wii er best. Uansett er det veldig viktig å skru dem av. Disse trekker veldig mye strøm når de er på, og det er jo vanlig å la spillene være der de er mens man bruker TV-en til andre ting. Her er det snakk om mye penger å spare, forklarer Lindahl.



Kjøkkenet er strømsluk

– Selvsagt er det en fordel å kjøpe nye apparater her også. Men en av de viktige tingen er faktisk å skru av viften. Den pumper varme rett ut, her er det alene snakk om mange kWh.

– Og de andre apparatene?

– Det er et faktum at ting på kjøkkenet trekker mye strøm. For kjøleskap er det de gamle som trekker mest, men veldig mye er det ikke å spare på å kjøpe nytt.

– LED-pærene er også en veldig spennende teknologi. De gir energieffektiv belysning uten at man har problemet med kvikksølv. Men de har fremdeles barnesykdommer, dette er ny teknologi.



Miljøvennlig strøm?

Hva er den mest miljøvennlige strømmen?

På www.greenpower-norway.com finner du grønn strøm som miljøprodukt. Men er den egentlig miljøvennlig?

– Det er det nesten umulig å svare på, mener Lindahl. Men han er skeptisk.

Grønn Hverdag mener det uansett er feil fokus:

– Varmepumpe er en veldig god idé! Den gir en god, lunken og behagelig varme. Når du skal bygge nytt, er det lurt å tenke nytt, og se på andre ting enn luft-luft pumper.

– Det er åpenbart bedre å bruke mindre strøm. Den suverent mest miljøvennlige strømmen er den vi sparer, smiler Lindahl.



Pant på lyspærer

Til slutt har Grønn Hverdag en bønn:

– Det vi etterlyser er en bedre innsamlingsordning for lyspærer, det burde være 1 krones pant eller så på pærene, slik at vi får forsvarig håndtering av miljøgiftene. Tradisjonelle pærer kan i tillegg inneholde bly, men de blir det heldigvis snart slutt på, sier en fornøyd Lindahl. ¿

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.