OLJE OG GASS

Så mye olje og gass er det igjen på norsk sokkel

Oljedirektoratet tror de kommer til å slite med å nå sine mål for 2015. Her er norsk sokkel representert ved Statfjord B.
Oljedirektoratet tror de kommer til å slite med å nå sine mål for 2015. Her er norsk sokkel representert ved Statfjord B. Bilde: Peder Qvale
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
3. mars 2014 - 09:29

I dag publiserte Oljedirektoratet (OD) sitt ressursregnskap for norsk kontinentalsokkel.

De oppdaterte tallene viser at det har vært en ressurstilvekst fra 20 nye funn i 2013. I tillegg er de nye områdene i Barentshavet sørøst og sokkelen rundt Jan Mayen inkludert.

Moderat reservetilvekst

– De totale utvinnbare petroleumsressursene har økt med 586 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter siden 2012, skriver OD.

Dette tilsvarer 3685,94 millioner fat oljeekvivalenter.

– Dette skyldes hovedsakelig en økning av volumet for de uoppdagede ressursene som nå inkluderer Barentshavet sørøst og sokkelen rundt Jan Mayen og som samlet står for 60 prosent av økningen. I tillegg har det vært reserve-økninger på felt, oppjusterte ressursanslag i funn og tilvekst fra nye funn, heter det i regnskapet.

Ellers er en av hovedtrendene at det har vært en moderat reservetilvekst fra 2013.

– Reservetilveksten i år har vært 102 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter, mot 344 millioner i fjor. Årsaken til den lave tilveksten er at bare fire små funn er besluttet utbygd, skriver OD.

Les også: – Bruker dobbelt så lang tid på å bore som for 20 år siden

Blir vanskelig

I 2005 satte Oljedirektoratet seg et mål om en ressurstilvekst for olje på 800 millioner standard kubikkmeter innen 2015. Dette målet ser det nå ut til å bli vanskelig å nå.

– Det siste året var tilvekst i oljereserver 29 millioner standard kubikkmeter.  Til sammenligning ble det solgt 85 millioner Sm3 olje i 2013.. Av tilveksten i 2013 kommer 2 millioner Sm3 fra funn som ble besluttet utbygd og 27 millioner Sm3 fra felt, heter det i rapporten.

– Ni år etter at ODs mål ble formulert, er akkumulert reservetilvekst 636 millioner Sm3. Dette utgjør 80 prosent av myndighetenes målsetting, og viser at det kan være vanskelig å oppnå en reservetilvekst på 800 millioner Sm3 olje innen 2015.

Les også: Da megafunnet på Sverdrup ble gjort, hadde Talisman akkurat byttet bort sin andel

Mye igjen å finne

Oljedirektoratets ressursregnskap viser at de totale utvinnbare petroleumsressursene er estimert til 14,2 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter.

– Forventningsverdien til volumanslaget for de uoppdagede ressursene er 2940 millioner Sm3 oljeekvivalenter, en økning på 350 millioner Sm3 siden fjorårets regnskap. Anslaget inkluderer volum fra nytt område i Barentshavet sørøst og sokkelen rundt Jan Mayen med henholdsvis 300 millioner Sm3 og 90 millioner Sm3, heter det.

– I tillegg har det vært en oppdatering av de uoppdagede ressursene i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Reduksjonen er på 40 millioner Sm3. For Nordsjøen og Norskehavet er resultatet av en reduksjon i oljeressursene og økning i gass-ressursene basert på nye analyser av letemodellene. For Barentshavet er både olje- og gassressursene justert opp, skriver OD.

Les også:

Han hadde 2,7 millioner i ukelønn i fjor

Bare usikkerheten på Sverdrup tilsvarer oljen i Goliat, Ivar Aasen, Edvard Grieg, Gina Krog og Gudrun

Her er Statoils «subsea-dödare»  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.