KRAFT

Så mye må staten sponse

Myndighetene må ut med nesten 30 milliarder, om de vil utløse Norges tekniske potensial for vindkraft.
Myndighetene må ut med nesten 30 milliarder, om de vil utløse Norges tekniske potensial for vindkraft.Bilde: Arkiv

Det vil være mulig å bygge ut mellom 17,4 TWh og 21,5 TWh vindkraft i perioden 2015 og 2025, viser beregninger utført av Enova og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

En slik utbygging vil koste totalt 106 milliarder kroner, hvorav myndighetene må bidra med rundt 29 milliarder kroner, ifølge beregningene.

Nettkapasitet

Beregningene er utført med utgangspunkt i en utbygging av 21,5 TWh vind, et avkastningskrav på 8 prosent og at midlene plasseres på et fond med 4,3 prosents avkastning fram til de utbetales.

Regnestykket presenteres i NVE og Enovas "Mulighetsstudie for landbasert vindkraft 2015 og 2025", som ble offentliggjort i dag.

Her beregner de hva som er teknisk mulig å realisere av vindkraft i denne perioden, sett i forhold til hva det er plass til på Norges strømnett.

Større potensiale

Norges fysiske vindpotensial er mye større, likevel har NVE tre til fire ganger så mange vindkraftsøknader til behandling som det er plass til på linjenettet, slik TU.no skrev i august.

Årsaken er rett og slett at det ikke er plass til mer enn mellom 5800 og 7150 MW på Norges strømnett fram mot 2025. Det tilsvarer anslagsvis mellom 2000 og 2500 vindturbiner.

Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.