NYHETSBREV

Så mye bråker håndholdte verktøy

Faktiske tall for støy og vibrasjoner fra håndholdte verktøy, er nå samlet i en åpen database.

Hilde Kari Nylund
2. sep. 2014 - 07:00

Databasen

Er utviklet etter oppdrag fra Norsk olje og gass

Det er et problem at mange leverandører ikke oppgir støy fra reelle feltmålinger. Forskjellene mellom reelle feltmålinger og hva leverandøren oppgir kan være opp til 15 db.

Databasen inneholder en kalkulator for å finne maksimal arbeidstid for gitte prosesser, både for støy og vibrasjoner.

Sjekk basen selv på: stoydata.sinusas.no

 

Støy og vibrasjoner fra håndholdte verktøy som vinkelslipere, muttertrekker og høytrykksspylere begrenser tillatt daglig arbeidstid. Reelle data er nyttige for å sikre arbeidstakere en trygg hverdag og for å velge de mest gunstige metodene.

– Vi har samlet feltmålinger både av støy og vibrasjoner, forteller daglig leder Tønnes Ognedal i Sinus AS, rådgivende ingeniører innen akustikk. Sinus har utviklet databasen i Norsk olje og gass sitt prosjekt Støy i petroleumsindustrien.

Les om: Måler med akustiske overflatebølger

Avvikende leverandørdata

Feltmålinger er viktige fordi leverandørdata ikke alltid måler støy fra verktøy i reell bruk. For eksempel er støy fra en vinkelsliper i luft noe helt annet enn fra vinkelsliper mot stålplate.

– Vi har sett inntil 15 dB avvik mellom leverandørdata og feltmålinger. Det er veldig mye, understreker Ognedal. Databasen har både feltdata og leverandørdata. Feltmålinger brukes til å vurdere støy- og vibrasjonsbelastninger.

– Verdiene som anbefales brukt, dekker statistisk sett 90 prosent av feltmålingene, poengterer Ognedal.

To kalkulatorer

Verktøyene er sortert under forskjellige prosesser, for eksempel overflaterensing, festing eller kutting. To ulike kalkulatorer beregner støy- og vibrasjonseksponering. Den ene beregner tillatt arbeidstid for et bestemt verktøy ut fra Arbeidstilsynets grenseverdier. Den andre kalkulatoren beregner støy- og vibrasjonsdoser for en sammensatt arbeidsdag med ulike verktøy.

– De kan brukes med automatiske verdier, men det er også mulig å tilpasse beregningene og legge inn egne data. Det krever innlogging, opplyser Ognedal. Jo mer kunnskap brukeren har om støy og vibrasjon, desto mer avanserte funksjoner er det mulig å ta i bruk.

Les også: Til topps på havbunnen

Relevant på land

I utgangspunktet ble databasen utviklet for arbeidsoperasjoner offshore, men Sinus har også lagt inn data for landbasert arbeid som saging eller sveising. Ognedal tror de som vurderer støyforhold på land kan ha nytte av disse beregningene og han vil gjerne utvide databasen.

– Flere data gir bedre statistikk. Vi oppfordrer de som har feltmålinger til å dele dem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.