IT

Så mange ulovlige kopier ble lastet ned i år

Nordmenn er storforbrukere.

Ulovlig kopiering rammer ikke bare store distribusjonsselskaper, men også mange små aktører som filmkomponister og skuespillere, mener bransjeorganisasjoner.
Ulovlig kopiering rammer ikke bare store distribusjonsselskaper, men også mange små aktører som filmkomponister og skuespillere, mener bransjeorganisasjoner.
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
18. des. 2013 - 17:36

Ulovlig nedlasting av filmer, tv-serier og musikk truer fremtiden til delen av norsk kultur som kan distribueres digitalt. Det mener Norsk Videogramforening og NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere).

Generalsekretær Willy Johansen i Norsk Videogramforening mener en fersk undersøkelse dokumenterer problemet.

Undersøkelsen inneholder følgende estimat for omfanget av ulovlig nedlasting i Norge i 2013:

  • 15 millioner filmer
  • 35-40 millioner enkeltstående episoder av tv-serier
  • 8-10 millioner hele sesonger av tv-serier

Selv om tallene er høye, kan man registrere en betydelig nedgang i antall nedlastinger de siste årene. I 2008 var for eksempel tilsvarende tall 125 millioner filmer, mens vi i fjor lastet ned rundt 65 millioner.

Les også: I disse landene er folk mest på Pirate Bay

Samler bevis

Estimatene Johansen legger frem er basert på en skandinavisk undersøkelse der flere tusen personer i hvert land i alderen 15 - 65 år er spurt om nedlastingsvaner.

– Det er formidable tall, sier Johansen.

Begge organisasjonene har engasjert advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig for å samle bevis for at det pågår omfattende ulovlig fildeling i Norge.

Teknisk Ukeblad omtalte i går metodene advokatfirmaet bruker for å samle inn bevis for omfattende ulovlig fildeling i Norge. Organisasjonene vil bruke bevisene for å få tilgangen til The Pirate Bay og liknende sider blokkert i Norge.

Les også: Slik vil piratjegerne stoppe den ulovlige nedlastingen

På annenplass i Skandinavia

Norge ligger på annenplass i Skandinavia når det gjelder ulovlig nedlasting, fremgår det av undersøkelsen.

– Det er dessverre tilgangen til The Pirate Bay som gjør utslag, mener Johansen.

Norsk videogramforening er bransjeorganisasjonen for distributørene av fysiske formater for film og tv-serier som DVD og bluray.

I Finland og Danmark er internettilbyderne blitt pålagt å blokkere Pirate Bay. Resultatet er at nedlasting av ulovlig kopiert innhold er gått ned med 70 prosent i Finland, ifølge Johansen.

På toppen av statistikken er Sverige, men også der har det skjedd endringer.

– I Sverige fikk salget av fysiske formater en oppsving etter Pirate Bay-saken, bekrefter Bjerkreim og henviser til saken der Pirate Bay-grunnleggerne ble dømt til fengsel og til å betale erstatning.

– Også vi skjønner at vi ikke får salg av 15 millioner filmer over natten dersom tilgangen til Pirate Bay blokkeres i Norge. Men kanskje vi kunne fått til et salg tilsvarende 20 prosent av dette, sier Johansen.

Les også: Nettskurker tappet 30000 bankkontoer

– Rammer mange små

De understreker at det ikke bare er store amerikanske selskaper som Twentieth Century Fox og Paramount Pictures som taper penger på ulovlig kopiering, men også en rekke små aktører

– Det er ikke bare distribusjonsselskapene, men den enkelte regissør, skuespiller og komponisten av filmmusikken som rammes av ulovlig nedlasting, sier Johansen.

Bjerkreim bruker barnefilmen «Jakten på nyresteinen», der han selv har skrevet filmmusikken, som eksempel.  Han understreker at det ikke bare er snakk om å verne om sitt eget levebrød, men også råderetten over eget verk.

– Jeg vil rå over verket mitt, fordi det er faktisk mitt, sier Bjerkreim og forteller at mange av medlemmene deres blir moralsk fortørnet over at verkene deres blir brukt i sammenhenger de ikke rår over.

Les også: Piratkopieringen i Norge stuper

Tilgjengelig i USA

Flere norske TV-seere unnskylder nedlastingsvanene med at tv-seriene blir tilgjengelige langt tidligere i USA enn i Norge. Lederen for Norsk Videogramforening har liten forståelse for dette.

– Vi klarer ikke å holde samme tempo på lanseringene som i USA. Det er ikke dermed sagt at man fritt kan laste ned på grunn av dette, mener Johansen.

– I små land som Norge må vi finne oss i at det tar noe lenger tid før filmer og tv-serier blir distribuert, fortsetter han.

Les også:

Svensk tv-pirat dømt til rekorderstatning

Seks skritt mot nettpirater

Historien om verdens første PC-virus  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.