NYETEKNOLOGIER

Så fort kunne Bolt ha løpt

Leif Hamnes
11. sep. 2008 - 16:05

Jamaicanske Usain Bolt flyttet grensene for hva mange trodde var menneskelig mulig under OL i Beijing – og det på begge sprintdistansene.

Men ett spørsmål har gnaget i ettertid: Hvor fort kunne han egentlig løpt i superløpet på 100-meteren?

Svaret er nå angivelig funnet – og det av forskere fra Institutt for teoretisk astrofysikk ved vårt eget Universitetet i Oslo.

Forskernes resultater er i dag blant annet også gjengitt i New Scientist og britiske The Guardian, og historien går nå sin seiersgang verden over.

Ergret seg

– Vi var noen venner som satt og så på 100-meterfinalen, og jeg må innrømme at vi irriterte oss over at Bolt slo av på farten mot slutten. Det var da vi fant ut at det skulle vært moro å finne ut hvor fort han virkelig kunne ha løpt, og på den måten startet vi på denne oppgaven, sier Hans Kristian Kamfjord Eriksen ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo til NTB.

Det mest optimistiske anslaget går ut på at vinnertiden kunne ha vært så god som 9,55 sekunder, sier han.

- Men realistisk sett ville tiden trolig vært 9,61. Det som er klart er at han høyst sannsynlig ville ha løpt i mål på en tid mellom disse ytterpunktene, dersom han hadde stått på helt til mål i OL-finalen, sier Eriksen.

Tapte 14 hundredeler

Som kjent endte løpet i virkeligheten med gulljubel på rekordraske 9,69.

Men TV-reprisene viste samtidig en seierherre som i suveren stil løp de siste 20 meterne med armene til siden og med høye kneløft i selvsikker seiersjubel.

Uten jubelen – mener UiO-forskerne – ville altså rekordtiden kunne vært presset ned i utrolige 9,55 sekunder – hele 17 hundredeler under det som da var gjeldende verdensrekord (9,72 sekunder).

Slakket opp

Ved hjelp av videomateriale fra amerikanske NBC, britiske BBC og norske NRK har forskerne tatt utgangspunkt i rundt 30 skjermbilder fra forskjellige stadier i løpet.

Særlig har forskerne konsentrert seg om løpsutviklingen til sølvvinner Richard Thompson, i tillegg til Bolt selv, i de siste to sekundene av løpet. Også Thompson mistet nemlig noe hastighet på slutten av løpet, slik normalt er for de fleste sprintere når de nærmer seg målstreken.

UiO-forskerne har regnet ut at Bolt, om han bare hadde nøyet seg med å senke hastigheten i samme grad som Thompson, fortsatt ville senket verdensrekorden vesentlig mer, helt ned til 9,61 sekunder.

– For konservativt

Men denne utregningsmetoden ble i overkant konservativ, all den tid Bolt tross alt utklasset samme Thompson med flere meter i løpet av løpets åtte første sekunder.

Forskerne regnet det som mest sannsynlig at Bolt ville "nøyd seg" med en negativ akselerasjon på 0,5 m/s 2 med full innsats de siste to sekundene – og dermed altså sikret seg sluttiden 9,55.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Usikkerhet

De norske innrømmer at beregningene inneholder en viss usikkerhet, både når det gjelder det statistiske og andre forhold – som risiko for strekkskade, eller rett og slett at Usain Bolt kunne blitt utslitt de siste meterne.

– På den annen side, skal vi dømme ut fra hans ansiktsuttrykk idet han krysser målstreken, virker ikke det for oss som en særlig plausibel hypotese, skriver fysikerne i utregningen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.